Patērētāju uzvedību ietekmējošo sociālo faktoru izpēte - Šaudena, Santa (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā „Patērētāja uzvedību ietekmējošo sociālo faktoru izpēte” tiek apskatīta ārējās sociālās vides ietekme un vairāku individuālo faktoru ietekme uz pircēju uzvedību, kas saistīta ar vajadzību apzināšanos, pirkuma lēmuma pieņemšanu, preces lietošanu un pieredzes uzkrāšanu. Maģistra darba mērķis ir izpētīt – vai pircēja uzvedību un preču izvēli ietekmējošiem patērētāja uzvedības faktoriem un to skaitā sociālajiem faktoriem ir tikpat liela nozīme kā mārketinga organizatoriskajiem faktoriem, un kādas mārketinga priekšrocības var sniegt to izpēte. Maģistra darba uzdevumi ir iepazīties ar teorētisko materiālu par faktoriem un to klasifikāciju, izstrādāt pētījuma anketu par sociālo faktoru ietekmi uz patērētāju, izdarīt respondentu grupas anketēšanu interneta vidē, apkopot un aprēķināt iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus par sociālo faktoru nozīmību patērētāju skatījumā, atsevišķu faktoru ietekmi uz pirceju uzvedību un respondentu grupu kā potenciālo tirgus segmentu. Darba pirmajā daļā ir apskatīti visu veidu ietekmējošie faktori un to klasifikācija. Darba otrajā daļā ir aprakstīti informācijas avoti, pētījuma metodes un pētījumā iegūtie faktoru nozīmības rādītāji. Darba trešajā daļā ir lielākās sociālās kopas – kultūras un vērtību ietekmes uz pircēju analīze. Darba ceturtā daļa ir veltīta sociālo stratu analīzei un patērētāja demogrāfiskajiem faktoriem. Darba piektajā nodaļā ir referento grupu ietekmes izpēte un lomu teorijas apskats. Sestā nodaļa ir veltīta mazākās un ietekmīgākās sociālās grupas – ģimenes kā patērētāja rīcību ietekmejoša faktora analīzei Nobeigumā ir apkopoti izdarītie secinājumi un izstrādāts mārketinga segmenta raksturojums. Maģistra darba apjoms ir 122 lapa, teorētiskajā materiālā ir ietverti 6 attēli un 5 tabulas. Pētījuma daļā ir ietvertas 32 diagrammas un izvirzītas 9 hipotēzes. Darbs ir izstrādats katrā nodaļā ietverot gan teorētiskos gan prakstiskos aspektus un to salīdzinājumus. Maģistra darbā ietverti citāti no 23 literārajiem un citiem informācijas avotiem. Maģistra darbam ir papildus pievienoti trīs pielikumi: pirmajā ir anketas parauga izdruka no interneta; otrajā pielikumā ir anketas rezultātu izdruka no interneta; trešajā pielikumā ir jautajumu atbilžu aprēķins un rezultātu tabulas. Pielikumi ir iesieti atsevišķā sējumā, to apjoms ir 60 lapas.

The master work „Research Of The Social Factors Defining consumer Behaviour” is made for examination an influence of external social environment and several individuall factors on consumer behaviour that related with recognizing of necessities, purchase decision acceptance, commodity use and experience accumulate. The master work target is to study – are the consumer behaviour social factors have that great influence like marketing managerial factors? And what marketing privileges can give the research of social factors? The master work assignments are to reclaim with wide theoretical material that describes consumer behaviour influencing factors and its classification, to produce research questionnaire, to achieve a poll of respondents group in inthernet, to summarize and to calculate the obtained results, to do conclusions for importance of the social factors in the consumer wiev, for separate factor influence and for respondents group as the potential market segment. In the first chapter is review of all mode influencing factors and its classification. Second part is about sources of information, methods of research and in the investigation acquired sign pointers of all factors. In the third chapter is description of the biggest social assemblage – culture and its values influence on consumers The fourth chapter ir made for analysis of the social stratas and people demographic factors. In the fifth department is the trial for reference groups, roles and its effects on cosumers The sixth part is made for smallest and most important social group – family that factor of influencing consumer behaviour. At the last part of master work is codyfied made conclusions and produced characteristics of marketing segment. The master’s paper consists of 122 pages, containing both in theoretical and the practical aspects and their comparisons. There are 6 images and 5 supplements. In the parts of investigation there are 32 graphs and pulled out 9 hypotheses. The master work is written by using 23 sources of literature The master work has a three additions. In the first addition is a shape of questionnaire. In the second part is resoults of the poll, by printout from inthernet. In the third part are tables of the resoults and calculation of answers. The additions are in the separate book, contained 60 pages.
Research of the Social Factors Defining Consumer Behaviour
Keywords: Vadībzinātne