Baltijas valstu ekonomiskie draudi laika periodā no 2020. līdz 2021. gadam: salīdzinošā analīze - Rauska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir Baltijas valstu ekonomiskie draudi laika periodā no 2020. līdz 2021. gadam: salīdzinošā analīze. Darba mērķis ir veikt ekonomisko draudu, ar kuriem saskārās Baltijas valstis no 2020. līdz 2021. gadam, analīzi, pievēršoties šo draudu salīdzinošajai analīzei. Izpētei autore izmantoja drošības draudu definīciju, kas sevī ietver ekonomiskos draudus. Tāpat tika definēta arī ekonomiskā noturība, lai veiksmīgāk varētu izstrādāt darbu. Empīriskajai daļai autore veica no 2020. līdz 2021. gadam aktuālo ekonomisko draudu analīzi Baltijas valstīs, to izcelsmi un iespējamos risinājumus. Lai to izdarītu, tika veikts kvalitatīvs pētījums – salīdzinošā analīze. Autore darbā izpētīja to, ka galvenie ekonomiskie draudi Baltijas valstīs laika periodā no 2020. līdz 2021. gadam bija Covid-19, ēnu ekonomika, inflācija, eksports un pandēmijas radītās piegāžu ķēžu problēmas. Covid-19 skāra visus pasaulē, gan ekonomikas ziņā, gan emocionāli. Tomēr, pēc darba rezultātiem var secināt, ka Baltijas valstis, ar Covid-19 izraisītajiem ekonomiskajiem draudiem, tika galā labāk, nekā liela daļa valstis Eiropas Savienībā. Tas bija pateicoties tam, ka Baltijas valstis laicīgi ieviesa stipras ekonomikas atveseļošanās stratēģijas, kas palīdzēja virzīt ekonomisko situāciju uz augšu.

The topic of the bachelor thesis is the economic threats of the Baltic States in the time period from 2020 to 2021: a comparative analysis. The aim of the work was to provide a comprehensive analysis of the economic threats faced by the Baltic States from 2020 to 2021, focusing on the comparative analysis of these threats. For research, the author used the definition of security threats, which includes economic threats. Economic sustainability was also defined in order to be able to develop the work more successfully. For the empirical part, the author conducted an analysis of the current economic threats in the Baltic States from 2020 to 2021, their origin and possible solutions. In order to do this, a qualitative study was conducted - comparative analysis. In the work, the author explored the fact that, the main economic threats in the Baltic States in the period from 2020 to 2021 were the Covid-19, shadow economy, inflation, exports and supply chain problems caused by the pandemic. The Covid-19 affected everyone in the world, both economically and emotionally. However, according to the results of the work, it can be concluded that the Baltic States coped better with the economic threats caused by the Covid-19, than most of the countries in the European Union. This was due to the timely implementation of strong economic recovery strategies by the Baltic States, which helped to move the economic situation upwards.
Economic threats of the Baltic States in the time period from 2020 to 2021: a comparative analysis
Keywords: Politikas zinātne; Baltijas valstis; ekonomiskie draudi; ekonomiskā noturība; startēģijas; Covid-19