Darījuma kontakta tiesiskā daba un saistītie svešo līdzekļu pārvaldīšanas jautājumi. - Elksnis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījumā pamatā tiek analizētas civiltiesiskās attiecības, kas saistītas ar bankas pakalpojumu - darījuma konts. Pēdējais tiek izmantots darījumu norēķinu izpildes nodrošināšanai. Latvijas normatīvajos aktos nav paredzēts tiešs tiesisko attiecību sakarā ar darījuma kontu regulējums. Attiecīgi nav noteikta tāda konta piederība, naudas līdzekļu statuss, strīda gadījumā piemērojamas tiesību normas. Nav judikatūras, arī zinātnisku pētījumu, kas identificētu šī institūta problēmjautājumus Latvijā. Autora ieskatā, darījuma konta attiecību tiešs normatīvais regulējums ir nepieciešams, lai nodrošinātu atbilstošu to dalībnieku interešu aizsardzību. Pētījuma mērķis ir izpētīt ar darījuma kontu saistītas tiesiskās attiecības, identificēt problēmjautājumus un piedāvāt iespējamus risinājumus. Pētījumā ir apkopota informācija, kas nepieciešama minēto tiesisko attiecību izpratnei, raksturoti problēmjautājumi, piedāvāts darījuma konta tiesisko attiecību normatīvs regulējums.

This thesis, basically, researches the civil legal relationships relating to the banking service of the escrow account. The latter applies in order to secure payments in civil transactions. In Latvia, there is no direct legal regulation of the relationships relating to the escrow account. Respectively the ownership of the account, the status of the funds in it and legal norms that shall be applied in case of dispute are not defined. There is no relevant case law in Latvia as well as scientific researches identifying problematic issues of this institute. In the author’s opinion, the express legal regulation of the escrow account legal relationships shall be established in order to provide adequate protection of the interests of the participants of such relationships. The objective of the thesis is to have researched the legal relationships connected with escrow accounts, to identify the problematic issues and to propose possible solutions. This research have collected the information necessary to comprehend the referred to legal relationships, characterised problematic issues and proposed legal regulation of the escrow account legal relationships.
Legal nature of escrow account and related questions of management of third-party funds
Keywords: Juridiskā zinātne; darījuma konts; depositum irregulare; escrow; noguldījums; piedziņa