Attieksme pret eitanāzijas legalizēšanu Latvijā - Veisa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbs ir par eitanāzijas problēmu, tās pastāvēšanu Latvijā. Teorētiskajā daļā: eitanāzija–kas tā ir, tās veidi, vēsturiskā attīstība. Apskatīta tāda eitanāzijas alternatīva kā paliatīvā aprūpe. Vispārējā medicīniskā situācija Latvijā. Apskatīts Bioētikas komisijas pētījums, kurš tika veikts daudzās valstīs, lai noteiktu, vai tajās pastāv eitanāzijas problēma, kā tiek formulēta eitanāzija un tās veidi u.c. Nīderlande ir pirmā valsts, kura legalizējusi eitanāziju- tiek apskatīta tās prakse par minēto problēmu. Apkopoti argumenti par un pret eitanāziju. Sniegts ieskats par sabiedrisko organizāciju ‘’Alfa & Omega’’ – biedrību par eitanāziju. Otrajā darba daļā aprakstīti Vislatvijas empīriskā pētījuma rezultāti. Pētījuma secinājums-Latvijas iedzīvotāji iedalās divās lielās grupās -tie, kuri atbalsta eitanāziju un tie, kuri ir pret eitanāziju.

The treatise shows the problem of euthanasia in Latvia. Such questions as euthanasia –what is it, the different forms of it, and it’s historical development have been looked at in the theoretical part of the work. The attention has been brought to a general situation of medical care in Latvia. The work examines the research of the commission of Bioethics. As Netherlands is the first country that has legalised euthanasia - it’s practise of the mentioned problem has been examined. An insight of the organisation for euthanasia “Alfa & Omega” has been given. The results of the empirical research of population of Latvia have been described at the second part of the work. After reviewing the results one may conclude that the citizens of Latvia divides in two parts–the ones that are for euthanasia and the others who are against it.
Attitude to legalization of euthanasia in Latvia
Keywords: Socioloģija