Foto un grafikas sintēze spēļu kāršu dizainā - Murina, Violeta (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba tēma ir “Foto un grafikas sintēze spēļu kāršu dizainā”. Diplomdarba mērķis ir izveidot spēļu kāršu dizainu, kas būtu mūsdienīgs, oriģināls un vizuāli pievilcīgs, ņemot vērā pētnieciskajā daļā iegūto informāciju par mūsdienu aktualitātēm. Lai iepazītos ar spēļu kāršu specifiku autore analizē 23 literatūras avotus latviešu, angļu, krievu un igauņu valodās par spēļu kāršu vēsturi, kompozīcijām un drukas īpatnībām. Pētnieciskajā daļā autore iepazīstas ar mūsdienu stilistiskajām iezīmēm spēļu kāršu dizainā. Pēc iegūtās informācijas autore secina, ka aktuālākās tendences spēļu kāršu dizainā mūsdienās ir ģeometrisku formu un līniju kompozīcijas. Radošajā darbā tika izveidots spēļu kāršu dizains sintezējot fotogrāfijas ar smalku grafiku. Spēļu kāršu komplekts sastāv no 54 spēļu kārtīm un iepakojuma kastītes.

Diploma theme is “Photo and graphic synthesis of playing card design”. Diploma aim is to create playing card deck, which would be modern, original and visually appealing regard to the exploratory part of the information gathered for today's top stylistic features. To be acquainted with the specifics of playing cards, the author analyzes 23 literature sources in latvian, english, russian and estonian languages about the history of playing cards, compositions and printing peculiarities. In the part of the research the author, get acquainted with the modern stylistic features of playing cards design. According to information obtained, the author concludes that the actual trends in playing cards nowadays are compositions with geometric shapes and lines. In the creative part of diploma, author creates deck of playing cards, with the photo and graphic synthesis. Deck of playing cards consists of 54 playing cards and packaging box.
Photo and graphic synthesis of playing cards design
Keywords: Mākslas zinātne; Kārtis; Foto un Grafika; Spēļu kārtis; Dizains