Pašvadītā mācību procesa īstenošanas iespējas sociālo zinību stundās 8.klasē - Lakša, Austris (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarba tēma: Pašvadītā mācību procesa īstenošanas iespējas sociālo zinību stundās 8.klasē. Darba teorētiskajā daļā tika veikta teorētiskās bāzes analīze, pētot ietekmīgāko psiholoģijas un pedagoģijas zinātnieku atziņas par pašvadītu mācīšanos. Teorētiskā bāze tika pētīta gan no latviešu gan no angļu valodā pieejamajiem materiāliem. Darba praktiskajā daļā tika analizēta darba autora praktiskā pieredze pētījuma gaitā 8. klases sociālo zinību stundās. Diplomdarba apjoms (bez pielikumiem): 50 lpp. Atslēgas vārdi: pašvadīta mācīšanās, caurviju prasmes, sociālās zinības, pusaudži, aptaujas metode. Diplomdarba mērķis: Noskaidrot ko skolotājam jāņem vērā, lai sekmīgāk īstenotu pašvadītas mācīšanās procesu 8. klases sociālo zinību mācību stundās. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izvirzīti šādi darba uzdevumi: 1.Analizēt zinātnisko literatūru par pašvadītas mācīšanās procesu skolās. 2.Izstrādāt anketu 8. klases skolēniem, viņu vecākiem un skolotājiem. 3.Veikt rezultātu apkopojumu un analīzi par skolēnu, skolotāju un vecāku izpratni par pašvadītu mācīšanos. 4.Ieteikt risinājumus, kas palīdzēs skolotājiem sekmīgāk vadīt pašvadītas mācīšanās procesu 8. klases sociālo zinību stundās. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kādus materiālus ir nepieciešams veidot un kāds atbalsta nodrošinājums ir vajadzīgs skolotājiem, lai tiktu uzlabots pašvadītās mācīšanās process 8. klases sociālo zinību stundās? Lai īstenotu darba uzdevumus un rastu atbildes uz pētījuma jautājumu, tika izvēlētas pētījuma metodes: literatūras analīze, dokumentu analīze empīriskās aptaujas metode (anketēšana), pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, novērošana, datu apstrāde un analīze. Pētījuma objekts: 8. klases sociālo zinību stundas. Pētījuma priekšmets: pašvadītas mācīšanās prasmes. Pētījuma bāze: 20 Skolotāji, 71 8. klašu sociālo zinību skolēns X skolā un 137 šo skolēnu vecāki.

Topic of the Thesis: Possibilities of implementing the self-directed learning process in the 8th grade social studies classes. In the theoretical part of the work was performed an analysis of the theoretical base, studying the insights of the most influential psychology and pedagogy scientists on self-directed learning. The theoretical base was studied from both Latvian and English materials. In the practical part of the work, the practical experience of the author during the course of the research in social studies classes of the 8th grade was analyzed. The size of the Thesis (without attachments): 50 pages. Keywords: self-directed learning, transversal skills, social studies, teenagers, survey method. Aim of the Thesis: find out what the teacher should take into account in order to more successfully implement the self-directed learning process in the 8th grade social studies lessons. To achieve the aim, the following objectives were set: 1.Analyze the scientific literature on the process of self-directed learning in schools. 2.Develop a survey for 8th grade students, their parents and teachers. 3.Conduct a summary and analysis of the results of students, teachers and parents knowledge of self-directed learning. 4.Recommend solutions that will help teachers more successfully lead the process of self-directed learning in 8th grade social studies classes. Research question of the Thesis: What materials need to be created and what support provision do teachers need to improve the process of self-directed learning in 8th grade social studies classes? To complete the objectives and find answers to the research question, the following research methods were chosen: literature analysis, document analysis, empirical survey method, pedagogical work trial, observation, data processing and analysis. Research object: 8th grade social studies lessons. Research subject: self-directed learning skills. Research base: 20 teachers, 71 X School 8th grade social studies students and 137 their parents.
Possibilities of Implementing the Self-Directed Learning Process in the 8th Grade Social Studies Classes
Keywords: Izglītības zinātnes; pašvadīta mācīšanās; caurviju prasmes; sociālās zinības; pusaudži; aptaujas metode