Apgaismības jēdziena izpratne Tibetas budisma dzogčen mācībā - Rozentāle, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Mans mērķis, rakstot šo darbu, bija izpētīt un paskaidrot tik sarežģītu tēmu kā Tibetas budisma dzogčen mācības priekšstati par apgaismību un šīs idejas realizāciju fiziskajā realitātē – varavīksnes ķermeni. Darba tēze: Tibetas budisma dzogčen mācības apgaismības jēdziens apvieno sevī bon kosmoloģiju, mahājānas budisma izpratni par šunjatu un tathagatagarbu, un tantrisma mācību par cilvēka uzbūvi. Darbs sadalīts nodaļās: Dzogčen mācības īss izklāsts; Atbrīvošanās un apgaismība Tibetas budisma kontekstā; Bon reliģijas elementi apgaismības izpratnē dzogčen mācībā; Mahājānas budisma elementi apgaismības izpratnē dzogčen mācībā; Tantrisma elementi apgaismības izpratnē dzogčen mācībā; Varavīksnes ķermenis; Hagiogrāfiskie varavīksnes ķermeņa piemēri. Atslēgvārdi: Tibetas budisms, ningma skola, dzogčen, apgaismība, atbrīvošanās, varavīksnes ķermenis.

The understanding of Enlightenment in the context of the Dzogchen teaching of Tibetan Buddhism. In this paper I have ascertained and layed out the understanding of Enlightenment in the context of the Dzogchen teaching of Tibetan Buddhism. The objective of this paper was to explain these complicated understandings and the physical realisation of these ideas – the Rainbow Body. My thesis is: the understanding of Enlightenment in the Dzogchen teaching of Tibetan Buddhism integrates the Bon cosmology, the understanding of Shunyāta and Tathagatagarba in Mahāyāna buddhism, the Tantric teaching of the human body. In this paper I describe the Dzogchen teaching in general, Liberation and Enlightenment in the context of Tibetan Buddhism, the elements of Bon religion, Mahāyāna Buddhism and Tantrism on the understanding of Enlightenment in the Dzogchen teaching, The Rainbow Body and hagiographical examples of The Rainbow Body. Keywords: Tibetan Buddhism, Ningma, Dzogchen,Enlightenment, Liberation, Rainbow Body.
The understanding of Enlightenment in the context of the Dzogchen teaching of Tibetan Buddhism
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne