Jauno viduslaiku koncepcija Nikolaja Berdjajeva filozofijā un tās aktualitāte mūsdienās - Kristapsons, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs veltīts krievu filozofa N.Berdjajeva 1924.gadā sarakstītajam darbam „Jaunie viduslaiki” un šajā darbā pausto ideju aktualitātei mūsdienās. Jauno viduslaiku koncepcija tiek apskatīta N.Berdjajeva vēstures filozofijas, varas metafizikas un citu XIX gs. beigu XX gs. sākuma Krievijas liberālās inteliģences pārstāvju ideju kontekstā. Tiek izpētīta koncepcijas rašanās un recepcija Krievijā. Jauno viduslaiku koncepcijas aktualitāte mūsdienās tiek analizēta galvenokārt saistībā ar Krieviju. Autors aplūko feodālās arhaikas elementu atgriešanos mūsdienu Krievijas sabiedrībā un N.Berdjajeva Jaunajiem viduslaikiem tuvo krievu sociologa un filozofa A.Zinovjeva virs-sabiedrības modeli.

The Master Paper is devoted to the work „New Middle Age” written in 1924 by Russian philosopher N.Berdyaev and to actuality of ideas mentioned in the work nowadays. The New Middle Age concept is described in the context of N.Berdyaev’s historical philosophy, power metaphysic and ideas of other Russian liberal intellectuals representing end of XIX century and beginning of XX century. There is examined origin and adoption of this concept in Russia. There is described return of feudal elements in nowadays’ Russia society and suprasociety model of Russian sociologist and philosopher A.Zinoviev.
A New Middle Age concept in Nikolai Berdyaev's philosophy and its actuality in nowadays
Keywords: Filozofija; NIKOLAJS BERDJAJEVS; JAUNIE VIDUSLAIKI; FEODĀLĀ ARHAIKA; ALEKSANDRS ZINOVJEVS; MŪSDIENU KRIEVIJA