Aizbraukšana un tukšums Latvijas laukos: starp zudušām un iespējamām nākotnēm - Dzenovska, Dace (Rīga : [Biznesa augstskola Turība], 2012)
Monogrāfijā aizbraukšana skatīta nevis kā izolēta parādība, no kuras izriet politikas mērķis apturēt aizbraukšanu un pagriezt cilvēku plūsmu pretējā virzienā, bet gan kā kompleksu darbību kopums, kuru analizējot uzmanība jāpievērš arī dzīvei iz vietas, arī aizbraukšanas interpretācijai un reprezentācijai ikdienas, kā arī publiskajā un politiskajā diskrusā. Balstoties uz etnogrāfiskiem datiem, kas iegūti ar līdzdalīgā novērojuma un interviju palīdzību Latgalē un Kurzemē, monogrāfijas nodaļās autore pievēršas aizbraukšanas un tukšošanās rezultātā notiekošajām pārmaiņām lauku iedzīvotāju dzīves pasaulē, kā arī šajās pārmaiņās manāmajām nākotnes aprisēm. Autore aicina paplašināt problēmas formulējumu un skatīt aizbraukšanu un lauku tukšosšanos pēcpadomju ekonomisko un politisko reformu kontekstā.
Keywords: Emigrācija; Latvija; Lauku iedzīvotāji; Sociālais stāvoklis; Lauku stāvoklis