Uz klientu vērsta aprūpe cilvēkiem ar Alcheimera slimību sociālās aprūpes centrā - Jansone, Kintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Uz klientu vērsta aprūpe cilvēkiem ar Alcheimera slimību sociālās aprūpes centrā’’. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka, izpētot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datus, tika iegūta informācija, ka Latvijā sasirgušo ar Alcheimera demenci prevalance ir 0,3%, kas liek domāt, ka Latvijā demence netiek diagnosticēta un ārstēta, kā arī salīdzinoši ar citām valstīm, kurās Alcheimers no demences veidiem tiek konstatēts teju 70% gadījumu, tikmēr Latvijā izvairās uzstādīt Alcheimera demences diagnozi. No tā varam secināt, ka Latvija nav pietiekoši sagatavota demences slimnieku aprūpei, - jo mazāka slimības sastopamība, jo sliktāk informēts aprūpes personāls, līdz ar to arī zemāka aprūpes kvalitāte, kas, visdrīzāk neīsteno arī uz pacientu vērstu aprūpi. Darba mērķis ir noskaidrot, kā tiek realizēta uz klientu vērsta aprūpe cilvēkiem ar Alcheimera slimību sociālās aprūpes centrā. Pētniecības jautājums: Kā tiek realizēta uz klientu vērsta aprūpe klientiem ar Alcheimera slimību sociālās aprūpes centrā? Tika izmantota kvalitatīva pētniecības metode, pētniecības instruments - strukturēta intervija ar 12 jautājumiem, respondenti 7 aprūpes komandas locekļi. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina par to, ka sociālās aprūpes centrā X tiek realizēta uz klientu vērsta aprūpe, taču, lai sniegtu šāda veida aprūpi, aprūpes komandas locekļiem ir jāsaskaras ar dažādiem šķēršļiem.

The topic of the bachelor's thesis is "Client-Centered Care for People with Alzheimer's Disease in a Social Care Center." The relevance of the topic is determined by the fact that, after examining the data from the Disease Prevention and Control Center (SPKC), information was obtained that the prevalence of Alzheimer's dementia in Latvia is 0.3%. This suggests that dementia is not being diagnosed and treated in Latvia. In comparison to other countries where Alzheimer's accounts for nearly 70% of dementia cases, Latvia avoids diagnosing Alzheimer's dementia. From this, we can conclude that Latvia is not sufficiently prepared for the care of dementia patients – the lower the incidence of the disease, the less informed the care staff, resulting in lower quality care, which likely does not implement client-centered care. The aim of the thesis is to determine how client-centered care is implemented for people with Alzheimer's disease in a social care center. Research question: How is client-centered care implemented for clients with Alzheimer's disease in a social care center? A qualitative research method was used, with the research instrument being a structured interview containing 12 questions. The respondents were 7 members of the care team. The results obtained in the study indicate that client-centered care is implemented in social care center X, but to provide this type of care, care team members face several obstacles.
Client-Centered Care for People with Alzheimer's Disease in a Social Care Center
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Alcheimera slimība; uz klientu vērsta aprūpe; sociālās aprūpes centrs; demences pacienti; aprūpes pieejas