Anestēzijas māsas un pacienta sadarbība pirms ceļa locītavas artroskopiskas operācijas - Čerpinska, Irēna (Latvijas Universitāte, 2008)
Anestēzijas māsas un pacienta sadarbība pirms ceļa locītavas artroskopiskas operācijas ir svarīga, lai nodrošinātu pacienta nepārtrauktu un kvalitatīvu aprūpes problēmu identificēšanu, aprūpes plāna izveidošanu un realizāciju, ņemot vērā tā vēlmes un cerības, kā arī, maksimāli samazinātu pacienta stresu pirms operācijas. Pētījuma mērķis - noteikt anestēzijas māsas un pacienta sadarbības nozīmīgumu stresa mazināšanā pirms ceļa locītavas artroskopiskas operācijas. Mērķa īstenošanai izvēlēta kvantitatīvā pētniecības metode. Veicot kvantitatīvo pētījumu, 100 pacientu pirms artroskopiskas operācijas anketēšanu, noskaidroju pacientu un anestēzijas māsas sadarbības nozīmīgumu stresa samazināšanā. Pētniecības uzdevums - statistisks apkopojums un iegūto datu analīze saistīta ar anestēzijas māsas un pacienta sadarbību pirms ceļa locītavas artroskopiskas operācijas. Izvirzītā hipotēze – veiksmīga anestēzijas māsas un pacienta sadarbība pirms ceļa locītavas artroskopiskas operācijas ir nozīmīga pacienta stresa samazināšanā, ir apstiprinājusies. Apkopojot un analizējot pētījuma rezultātus noskaidroju, ka 90% pacientu atzīmē anestēzijas māsas un pacienta sadarbība ir svarīga pirms operācijas viņu stresa samazināšanā, un tas pacientos vieš ticību, cerību un paļāvību, rada drošības un uzticības sajūtu. Risinot jautājumu, par anestēzijas māsas un pacienta sadarbības nozīmīgumu, pielietota māszinību teorētiķes B. Ņūmenas stresa samazināšanas teorija. Atslēgas vārdi – saskarsme, sadarbība, stress, artroskopija.

Successful collaboration between patient and anaesthetic nurse before knee-joint operation is one of main conditions of identifying nursing problems and creating and enforcing nursing plan. This is also a good way how to distress patient before operation. The goal of investigation is to find out gravity of collaboration between patient and anaesthetic nurse before knee-joint operation. Quantitative method of investigation has been chosen for realizing the goal. A hundred of patients were mediatized before knee-joint operation to find out importance of collaboration between patient and anaesthetic nurse. The task of investigation is statistical data base and analysis related with collaboration between patient and anaesthetic nurse before knee-joint operation. Preferred hypothesis - successful collaboration between patient and anaesthetic nurse before knee-joint operation is a good way how to distress patient. Results of investigation show that 90 percent of patients agree with my hypothesis. Patients feel safe and believe to attending employees. A distress theory of theorist in nursing science B. Neuman has been used to ascertain importance of collaboration between patient and anaesthetic nurse. Keywords – communication, collaboration, stress, artrhroscopic.
Communication between nurse anesthesia and patient before knee joint arthroscopy
Keywords: Medicīna