G. Zotova “Mēneša zīmoga" un " Sestdienas galvaskausa" poētika: antiutopijas žanra modifikācija. - Djačenko, Diāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Diāna Djačenko G. Zotova „Mēneša zīmoga” un „Sestdienas galvaskausa” poētika: antiutopijas žanra modifikācija: maģistra darbs. – Rīga, 2016. – 54 lpp. Darbs ir veltīts G. A. Zotova romānu „Mēness zīmogs”un „Sestdienas galvaskauss” poētikas un žanru specifikas izpētei. Nospraustā mērķa sasniegšanai darba autore izpētījusi pastāvošus literatūrzinātniskos darbus, kas veltīti romāna kā žanra problemātikai, mūsdienu literatūras pētīšanas problēmām, romāna-antiutopijas specifikai un veidiem. Praktiskajā daļā secīgi, saskaņā ar noteiktajiem uzdevumiem, tiek atklāti G. A. Zotova darbu kā alternatīvās vēstures romānu paveidu poētikas īpatnības. Pamatojoties uz veikto pētījumu, secināts, ka G. A. Zotova romāni „Mēness zīmogs” un „Sestdienas galvaskauss” ir daudzplānu no žanra skatupunkta, apvienojot sevī divus pamata žanrus: alternatīvās vēstures romāns un detektīvs. Tāpat darbā atrastas alternatīvās vēstures romāna pazīmes, kas salīdzinātas ar antiutopijas pazīmēm. Pētījums var ieinteresēt filologus, kas nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī visus lasītājus, kurus interesē šis jautājums. ATSLĒGVĀRDI G. A. Zotovs, antiutopija, alternatīvā vēsture, mūsdienu literatūra

Dyachenko Diana The Poetics of G.A. Zotov’s Works "Pechat Luni" , "Cherep Subboti": Modification of an Anti-Utopian Novel: мaster paper. - Riga, 2016. - 54 pages. This work is dedicated to research about poetics and novel genre specification in G.A. Zotov's "Pechat Luni" and "Cherep Subboti". To achive this task, the author of this work has studied the already existing work of other literature specialists, that were also about problems in novel genre, particular qualities of studying modern literature, specifics and the different kinds of dystopia novels. In the practical part, by order in which the tasks are set, I highlight the specialties in Zotov's work poetics as differences in alternative history novel. Based on this research it is found that Zotov novels: "Pechat Luni" and "Cherep Subboti" are considered multi-faced from genre point of view, combining two main genres: alternative history novel and crime. Also this study shows the signs of the alternative history novel and are compared to the signs of the dystopia. This study should be interesting to philologists, that work in a similar field, and anyone else who is interested in this topic. KEY WORDS G.A. Zotoc, antiutopia, alternative history, modern literature
The Poetics of G.A. Zotov’s Works "Pechat Luni" , "Cherep Subboti": Modification of an Anti-Utopian Novel.
Keywords: Filoloģija; G. A. Zotovs; antiutopija; alternatīvā vēsture; mūsdienu literatūra