Salīdzinātājpartikulu „kā” un „nekā” funkcijas latviešu valodā - Rubene, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma – „Salīdzinātājpartikulu kā un nekā funkcijas latviešu valodā”. Darba mērķis ir izpētīt, kādas funkcijas ir salīdzinājuma konstrukcijām latviešu valodā un kā tās tiek lietotas. Maģistra darbā aplūkotas latviešu valodā sastopamās salīdzinājumu konstrukcijas ar salīdzinātājpartikulām kā un nekā semantiskā un valodas kultūras aspektā gan iespiestos, gan interneta tekstos. Salīdzinājumu konstrukcijas semantiskā aspektā tiek skatītas gan neitrālā lietojumā, gan izsakot pozitīvu un negatīvu nozīmes papildkomponentu. Salīdzinātājpartikulu kā un nekā lietojums latviešu valodā parādīts, izmantojot anketēšanā iegūtos rezultātus un atspoguļojot tos diagrammās. Atslēgvārdi: partikulas, gramatiskā homonīmija, salīdzinājuma konstrukcijas, salīdzinātājpartikulas kā, nekā.

Master’s thesis – „The Functions of the Particles of Comparison „KĀ” ‘as’ and „NEKĀ” ‘than’ in Latvian”. The aim of the thesis is to study the functions of the Latvian comparison constructions and how they are used. Master's thesis examines Latvian comparison constructions with particles of comparison „KĀ” ‘as’ and „NEKĀ” in semantic and language culture aspect in both printed and online texts. Comparison constructions in semantic aspect are viewed both in neutral usage and expressing positive and negative connotation. The usage of the particles of comparison „KĀ” ‘as’ and „NEKĀ” in Latvian is shown using results obtained through questionnaires and reflecting them in the charts. Keywords: particles, grammatical homonymy, comparison constructions, particles of comparison „KĀ” ‘as’ and „NEKĀ”.
The Functions of the Particles of Comparison „kā” ‘as’ and „nekā” ‘than’ in Latvian
Keywords: Filoloģija