5-6 gadīgu bērnu kustību pilnveide pastaigās - Bebriša, Inese (Latvijas Universitāte, 2021)
Autores Ineses Bebrišas kvalifikācijas darba tēma ir “5-6 gadīgu bērnu kustību pilnveide pastaigās”. Tā mērķis ir analizēt, pētīt un praktiski pārbaudīt 5-6 gadīgu bērnu kustību pilnveides iespējas pastaigas laikā. Darba teorētiskajā daļā analizēta literatūra par kustību nozīmi bērnu attīstības procesā un pastaigu organizēšanas nozīmi kustību pilnveides procesā. Darba teorētiskais pamatojums balstās uz projekta Skola2030 un tādu autoru atziņām kā L. Ū. Dālgrēns, A. Ščepanskis, R. Karlovska, J.Smiltiņa u.c. Darba empīriskajā daļā sniegts ieskats, kā tiek veidota pedagoģiskā darbība kustību pilnveidei pastaigu laikā, tika novērtēti bērni 5 – 6 gadu vecumā, pēc sešiem noteiktiem kritērijiem, intervēti divi kustību speciālisti par pastaigas nozīmi kustību pilnveidē un analizēti iegūtie rezultāti. Darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi, sniegti ieteikumi skolotājiem. Pētījuma gaitā noskaidrots, ka regulāri vedot bērnus pastaigās brīvā dabā un rosinot tos izmantot dabas piedāvāto dažādību (paugurus, kokus u.c.), kā arī mērķtiecīgi organizējot pastaigu norisi ar dažādu kustību rotaļu, pastaigu – pārgājienu, sporta spēļu un arī pasaku iesaisti, ir iespēja sekmēt bērnu kustību pilnveidi. Kvalifikācijas darba apjoms: 40 lpp., 4 tabulas, 11 attēli, izmantoti 22 literatūras avoti, pievienoti, 3 pielikumi Atslēgas vārdi: kustības, fiziskā attīstība, pastaigas, kustību rotaļas

The topic of the qualification work of the author Inese Bebriša is “Improving the movements of 5-6-year-olds for walks”. Its aim is to analyze, study and practically test the possibilities of 5-6 year old children to improve their movements during walking. The theoretical part of the work analyzes the literature on the importance of movements in the process of children's development and the importance of organizing walks in the process of improving movements. The theoretical substantiation of the work is based on the findings of the project Skola2030 and authors such as L. Ū. Dalgren, A. Ščepanskis, R. Karlovska, J. Smiltiņa, etc. The empirical part of the work provides an insight into how the pedagogical activity for the improvement of movements during walks is developed, children aged 5 - 6 years were assessed according to six defined criteria, two movement specialists were interviewed about the role of walking in the development of movements and the results were analyzed. At the end of the work, conclusions are summarized, recommendations for teachers are given. In the course of the research it was found out that by regularly taking children for walks in the open air and encouraging them to use the diversity offered by nature (hills, trees, etc.), as well as purposefully organizing walks with various movement games, walks-hikes, sports games and fairy tales improves the development of movements. Volume of qualification work: 40 pages, 4 tables, 11 figures, 22 references, 3 appendices Keywords: movements, physical development, walking, movement games
Improving the movements of 5-6-year-olds for walks
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; kustības; fiziskā attīstība; pastaigas; kustību rotaļas