No narkotikām atkarīgo cilvēku personības traucējumi un sociālo problēmu risināšana rehabilitācijas procesā - Koļesņikova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2013)
Anotācija Promocijas darba mērķis bija pārbaudīt no narkotikām atkarīgo cilvēku personības traucējumu un sociālo problēmu risināšanas rādītāju izmaiņas pēc rehabilitācijas un noskaidrot, cik lielā mērā personības traucējumi prognozē sociālo problēmu risināšanas rādītāju izmaiņas rehabilitācijas procesā. Pētījuma grupu veido Latvijas rehabilitācijas centru no narkotikām atkarīgie pacienti. Pētījumā tika izmantota Sociālo problēmu risināšanas aptauja un Milona daudzfaktoru klīniskā aptauja, kuras ir adaptētas krievu valodā šī pētījuma ietvaros. Rezultāti: pacientiem paaugstinās sociālo problēmu risināšanas prasmes, bet tas nav saistīts ar rehabilitācijas programmas efektu. Pacientiem samazinās vairāki personības traucējumu rādītāji pēc rehabilitācijas, un personības traucējumi prognozē izmaiņas sociālo problēmu risināšanas dimensijās pēc rehabilitācijas. Atslēgas vārdi: no narkotikām atkarīgie cilvēki, personības traucējumi, rehabilitācija, sociālo problēmu risināšana.

Abstract The aim of the study is to assess changes in personality disorders and social problemsolving dimensions after rehabilitation, as well as to assess whether personality disorders predict social problem-solving dimensions for drug-addicted patients during rehabilitation. The research group consists of drug-addicted patients from the rehabilitation centres of Latvia. Two inventories were used: Social Problem-Solving Inventory – Revised and Millontm Clinical Multiaxial Inventory – III adapted in Russian language in this study. Results: patients` social problem-solving ability improved after rehabilitation, but this is not related to the effect of the rehabilitation; patients several personality disorders decreased after rehabilitation and personality disorders predicted changes to social problem-solving dimensions during rehabilitation process. Key words: drug-addicted patients, personality disorders, rehabilitation, social problem-solving.
Drug-addicts personality disorders and social problem-solving in the rehabilitation process
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Psiholoģija