Automātiska automašīnu numura zīmju atpazīšana - Atteka, Andris (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā apskatītas attēlu analīzes metodes, kas nepieciešamas numuru analīzē, kā arī soli pa solim apskatīta konkrētas metožu secības pielietojums numuru atpazīšanā. Apskatītās metodes ietver trokšņu filtrus, numura atrašanās vietas noteikšanu, numura stāvokļa noteikšanu un numura normalizāciju. Darbā arī apskatītas metodes, kā atpazīt dinamiskus attēlus. Darba ietvaros izstrādātas divas metodes – līdzīgo kaimiņu metode, kas atļauj sameklēt attēlā iespējamās numura atrašanās vietas, un modificētā Hafa transformācija, kas piemērota tieši numuru slīpuma automātiskai noteikšanai un ir ātrdarbīgāka par klasisko Hafa transformāciju.

This paper is an investigation of image analysis methods, required for number plate recognition. A step by step examination of a full recognition cycle is done. Researched methods covers noise filters, locating number plate, detection of plate position and normalization of number plate. Also some ways of recognizing dynamic images are suggested. In context of this work two new methods are introduced – similar neighbor method (for locating number plate) and a modified Hough transform (for detecting position of plate). The modified Hough transform is adapted for number plate recognition and is faster as classical Hough transform.
Automatic recognition of vehicle number plates
Keywords: Datorzinātne