Pilsētas dārzkopība: biokulturālā daudzveidība un pilsētvides aktīvisms - Skudra, Marija Stefānija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir padziļināti analizēt Rīgas pilsētai piederošās pilsētas dārzu teritorijas, veidojot daudzpusīgu un socioloģisku pilsētas dārzu teritoriju analīzi. Pilsētas dārzi tiek aplūkoti no ekosistēmu pakalpojumu un biokulturālās daudzveidības ietvara, savukārt pilsētas dārzkopības prakses tiek analizētas kā pilsētvides aktīvisma forma. Mērķa sasniegšanai veiktas sešas daļēji strukturētas intervijas ar pilsētas dārzkopības praksēs iesaistītajiem aģentiem. Modeļa izveidei izmantota sistemātiskā iesaistīto pušu analīze. Darba ietvaros tika identificētas galvenās pilsētas dārzu funkcijas, kas apkopotas ekosistēmas, pilsētvides un sociālajā dimensijā. Tika izveidots dārzkopības praksēs iesaistīto aģentu modelis, kurā ietverta aģentu lomu un mijiedarbības analīze. Analizējot pilsētas dārzkopju līdzdarbošanos pilsētvides veidošanā tiek secināts, ka to iespējams uzskatīt par pilsētvides aktīvisma formu.

The aim of the Bachelor's thesis is in depth analysis of urban gardens of Riga by creating a comprehensive and sociological review of urban garden areas. Urban gardens are viewed in a framework of ecosystem services and bio-cultural diversity, while urban gardening practices are analyzed as a form of urban activism. Six partially structured interviews with agents involved in urban gardening practices in the city have been conducted to achieve the goal. Systematic stakeholder analysis was used to create the model. Within the framework of the thesis the main functions of urban gardens, which are summarized in the ecosystem, urban and social dimensions were identified. A model of agents involved in gardening practices was developed, which included an analysis of the role and interaction of agents. From the analysis of the involvement of urban gardeners in urban development, it is concluded that this can be seen as a form of urban activism.
Urban gardening: biocultural diversity and urban activism
Keywords: Socioloģija; pilsētas dārzkopība; pilsētvides aktīvisms; ekosistēmu pakalpojumi; biokulturālā daudzveidība