Latvijas obligāciju tirgus paplašināšanās analīze - Mauriņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2018)
Attīstīts kapitāla tirgus un tajā skaitā obligāciju tirgus, ir valsts ekonomiskās attīstības rādītājs. Tomēr, Latvijas kapitāla tirgū ir mazs obligāciju emitentu skaits ar nelielu kapitalizāciju un apgrozījumu. 2013. - 2017. gadā obligāciju vairākumu bija emitējuši finanšu sektora pārstāvji, bet emitenti, kas strādā reālajā ekonomikā - tikai pāris. Savukārt pieprasījums pēc publiski tirgotajiem Latvijas emitentu parāda vērtspapīriem, pārsniedz piedāvājumu. Kapitāla tirgus attīstības veicināšanu atbalsta arī esošā politiskā vara, kas ir būtisks priekšnosacījums pārmaiņu sākumam. Darba gaitā autore analizē esošo situāciju Latvijas obligāciju tirgū, kā arī analizē atsevišķu valsts kapitālsabiedrību finanšu rādītājus, tādējādi nosakot to gatavību emitēt obligācijas. Veiktā finanšu analīze varētu palīdzēt lēmuma pieņemšanā par obligāciju emisiju arī citām valsts kapitālsabiedrībām.

Developed capital markets, including bond markets are an indicator of the country's economic development. However, the Latvian capital market has a small number of bonds issuers with a small capitalization and turnover. In the period from 2013 to 2017, most of the bonds were issued by issuers from financial sector, while only couple of issuers were working in real economy. Furthermore, the demand for publicly traded Latvian issuers' debt securities exceeds the supply. The promotion of capital market development is also supported by existing policy makers, which is an essential prerequisite for the beginning of changes. During the work, the author analyses the current situation on the Latvian bond market and analyses the financial indicators of certain state-owned enterprises, thus determining their readiness for issuance of the bonds. Performed financial analysis could help also other state-owned enterprises to decide whether to issue bonds.
Expansion analyses of Latvian bond market
Keywords: Ekonomika; obligācijas; valsts kapitālsabiedrību obligāciju emisija; kapitāla tirgus Latvijā; obligācijas Latvijā; parāda vērtspapīri