Koksnes pelnu ietekme uz biogēno elementu saturu parastās egles Picea abies skujās - Krumšteds, Linards Ludis (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba izstrādes laikā veikta parastās egles (picae abies) skuju biogēno elementu satura noteikšana un analizēšana pirms un pēc mēslošanas ar koksnes pelniem, kā arī augsnes un pelnu biogēno elementu satura noteikšana un analizēšana pirms mēslošanas.Pelnu mēslošanas izmēģinājumi ierīkoti 2014. gadā četrās vidēja vecuma parastās egles audzēs. Audzes pēc meža tipiem iedalāmas platlapju kūdrenī un damaksnī. Ievāktas pēdējā gada, jeb jaunākas koka skujas. Skujas ievāktas 2014., 2015. un 2018. gadā. Augsnes paraugi ņemti katrā audzē, divās vietās, ziemeļu un dienvidu virzienā noteiktos dziļumos (O horizonts, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-40 cm un 40-80 cm), ar augsnes zondes palīdzību.Biogēnās vielas skujās pelnos un augsnē noteiktas izmantojot karaļūdens izvilkuma analīzi, lai noteiktu P, Ca, K, Mg, Mn, Cu, Pb, Cd, Zn,Al, Fe, Cr, Ni, S, Hg, Na saturu un kopējā slāpekļa noteikšanu – modificēta Kjeldāla metodi, lai noteiktu slāpekļa saturu.

This paper contains evaluation and analysis of Norway spruce (picae abies) needle chemical composition before and after fertilization with wood ash, as well as evaluation and analysis of soil and wood ash chemical compositions prior to fertilization. Fertilization trials were started in 2014 in four middle aged Norway spruce stands. Tree stands are classified into upland and peatland. Only the youngest needles were picked from the tree. Needles were picked in year 2014., 2015. and 2018. Soil samples were taken from two spots in each tree stand. One in north direction and one in south direction at certain depths (O horizon, 0-10cm, 10-20 cm, 20-40 cm, 40-80 cm). The chemical composition of the needles, soil and ashes were determined using an extraction of trace elements soluble in aqua regia to determine the content of P, Ca, K, Mg, Mn, Cu, Pb, Cd, Zn, Al, Fe, Cr, Ni, S, Hg, Na and determination of total nitrogen modified Kjeldahl method for determining the nitrogen content.
Wood ash influence on biogenic element content in Norway spruce Picea abies needles
Keywords: Vides zinātne; PARASTĀ EGLE; PICEA ABIES; MEŽA MĒSLOŠANA; KOKSNES PELNI; AUGSNE