1,5-3 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšana rotaļās ar dabas materiāliem - Baldiņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darba tēma: 1,5-3 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšana rotaļās ar dabas materiāliem. Darba autore: Sintija Baldiņa. Darba vadītāja: Mg.paed. Anita Ieriķe. Pētījuma mērķis: analizēt teorētiskos avotus un veikt pētījumu par vārdu krājuma paplašināšanos rotaļās ar dabas materiāliem 1,5-3 gadīgiem bērniem. Pētījuma uzdevumi: 1.Veikt teorētisko analīzi un raksturot 1,5-3 gadīgu bērnu attīstību. 2.Analizēt teorētisko literatūru par rotaļu nozīmi vārda krājuma paplašināšanai. 3.Analizēt pedagoģisko literatūru par runas un valodas attīstību 1,5-3 gadīgiem bērniem. 4.Analizēt teorētisko literatūru par rotaļām ar dabas materiāliem, lai sekmētu valodas paplašināšanos. 5.Izpētīt un analizēt 1,5-3 gadīgu bērnu vārdu krājumu. 6.Apkopot pētījuma rezultātus secinājumos. Teorētiskajā daļā tiek apkopotas teorētiskās nostādnes par bērnu vecumposma attīstību 1,5-3 gadīgiem bērniem, bērnu valodas un runas attīstība šajā vecumā, par rotaļu nozīmi pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī par vārdu krājumu paplašināšanos rotaļās izmantojot dabas resursus un āra vidi. Praktiskajā daļā tiek pārbaudīta kvalifikācijas darba hipotēze: rotaļas ar dabas materiāliem veicina vārdu krājumu paplašināšanos 1,5-3 gadīgiem bērniem, tādēļ darba autore izstrādāja rotaļas ar dabas materiāliem, kuras pētījuma laikā praktiski pārbaudīja. Veiktais pētījums ļauj secināt, ka rotaļas ar dabas materiāliem paplašina vārdu krājumu 1,5-3 gadīgiem bērniem. Kvalifikācijas darba apjoms: 52 lpp., 5 tabulas, 11 attēli, izmantotās literatūras un avotu saraksts sastāv no 28 vienībām, pievienoti 6 pielikumi. Atslēgas vārdi: 1,5-3 gadīgi bērni, valoda, rotaļa, dabas materiāli.

Qualification work theme - Expanding the vocabulary of 1,5-3 year old children by playing with natural materials. Author: Sintija Baldiņa. Supervisor: Mg.paed. Anita Ieriķe. Objective of the study: to analyze the theoretical sources and to carry out a research on the expansion of vocabulary in games with natural materials for 1,5-3 year old children. Research tasks: 1.To perform a theoretical analysis of and describe the development of 1,5-3 year old children. 2.To analyze the theoretical literature on the importance of toys for the expansion of vocabulary. 3.To analyze pedagogical literature on speech and language development for 1,5-3 year old children. 4.To analyze the theoretical literature on games with natural materials in order to promote the expansion of language. 5.To study and analyze the vocabulary of 1,5-3 year old children. 6.Summarize the results of the research in conclusions. The theoretical part summarizes the theoretical approach to the development of children aged 1,5-3 years, the development of children’s language and speech at this age, the importance of play for preschool children, as well as the expansionof vocabulary in play using natural resources and outdoor environment. In the practical part, the hypothesis of the qualification paper is tested: games with natural materials promote the expansion of vocabulary for 1,5-3 year old children, therefore the author of the paper developed games with natural materials, which were practically tested during the research. The study allows us to conclude that games with natural materials expand the vocabulary of 1,5-3 year old children. Scope of qualification work: 52 pages, 5 tables, 11 figures, list of used literature and sources consists of 28 items, 6 appendices are attached. Keywords: 1,5-3 years old children, language, play, natural materials.
Expanding the vocabulary of 1,5-3 year old children by playing with natural materials
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; 1,5-3 gadīgi bērni; valoda; rotaļa; dabas materiāli