Pērkona negaisu telpiskās un temporālās izplatības ietekmējošie faktori Latvijā, 2011.gadā - Bērziņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek pētīti pērkonu negaisu temporālās un telpiskās izplatības ietekmējošie faktori Latvijā, 2011. gada laikā, uzsverot gaisa masu ietekmi uz to veidošanos. Dati par zibens izlādēm, kas izskaidro pērkonu negaisu veidošanos, tika iegūti no StrikeStar EU servera mājas lapas, savukārt zibens izlāžu ietekmējošo faktoru dati tika apkopoti no LVĢMC novērojumu arhīviem, Wetter3.de, Wetterzentrale, Sat24 mājas lapu arhīviem. Faktoru analīzei tika izmantota komponentanalīze, regresijas analīze un vienfaktor-dispersijas analīze. Latvijā šāda veida pērkonu negaisu pētījums tika veikts pirmo reizi, kas palīdz izprast telpiskās un temporālās izplatības ietekmējošos faktorus. Literatūras apskatā tika sniegts ieskats par pērkonu negaisu veidošanos, to veidiem un ietekmējošiem faktoriem pasaules pieredzē.

Bachelor's work investigates thunderstorm temporal and spatial distribution of the contributing factors in Latvia, during year 2011, emphasizing the air mass effect on their formation. Data on lightning discharges, which explains the thunderstorm formation, were obtained from the StrikeStar EU server homepage but data set for thunderstorm affecting factors were collected from LVĢMC (Latvian Geology and Meteorology Center) observation archives, Wetter3, Wetterzentral, Sat24 homepage archives. For factor analysis was used principal component analysis, regression analysis and single factor variance analysis. In Latvia this kind of thunderstorm research was conducted for the first time, which helps to understand the spatial and temporal distribution of thunderstorm influencing factors. Literature review gives a glimpse of the thunderstorm formation, types and influencing factors trough world experience.
Spatial and temporal distribution of thunderstorms and their influencing factors in Latvia, 2011
Keywords: Ģeogrāfija