Autoveikala darbība Ziemeļkurzemes reģionā. Laika, telpas un sociālo, ekonomisko procesu izpēte - Valberga, Stella (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs “Autoveikala darbība Ziemeļkurzemes reģionā. Laika, telpas sociālo un ekonomisko procesu izpēte” ir pētījums par veikalu uz riteņiem, kurš trīsdesmit gadus piegādā lauku iedzīvotājiem pārtiku, pievedot to pie mājām vai ciema centros. Autoveikalam ir izdevies ekonomiski mainīgajos apstākļos izdzīvot un turpināt savu darbību. Šī pakalojuma rezultātā ir vērojami vietējo dzīves apstākļi Latvijas laukos, sabiedriskās dzīves organizēšana, un tā ekonomiskā racionalitāte kā tirdzniecības punktam. Pētījuma mērķis- noskaidrot kā autoveikala darbība atspoguļo tā klientu iespējas un ikdienas norises laukos, Ziemeļkurzemes reģionā. Pētījuma rezultāti liecina, ka autoveikala klientūra ir cilvēki ar mobilitātes problemātiku, dzīvojot teritorijā ar augstu bezdarba līmeni un sociālās dzīves degradāciju. Autoveikals balstās un racionālās ekonomikas un reciprocitātes pamatiem, no kuriem izriet uzticēšanās, regularitāte un savstarpēja labumu gūšana. Autoveikala darbība ir vienīgais sociālais notikums, kurā ir iespēja satikt kaimiņus, nejusties vienam un aizmirstam, jo citu aktivitāšu un centrālo notikumu ciemā neeksistē. Autoveikalam Ziemeļkurzemes reģionā konkurences nav.

Bachelor thesis “Shop on wheels activity in Ziemeļkurzeme region. Research of time, space and social, economical processes” is a research made on shop on wheels, which has been supplying food for rural populations for 30 years by bringing it to people’s homes or to the village centers. Shop on wheels has been able to survive and continue its work in the economically changing conditions. Within this service, it is possible to observe living conditions, organization of public life and its economical rationality as trading point in the countryside of Latvia. Objective of the study: observe how shop on wheels is involved in the life of the locals, and how does it represent their opportunities and everyday happenings. The results of this research show that the clients of the shop on wheels are the people who have no chances of getting to a regular shop because of their age, physical and financial conditions. It is based on rational economy and reciprocity, as a part of these processes are trust, regularity and self-interest. Its arrival is the only social occurrence which allows the locals to meet their neighbors, since there are no other activities and central happenings in the village. Shop on wheels has been able to find methods to maintain its business till today.
Shop on Wheels Activity in Ziemeļkurzeme Region. Research of Time, Space and Social, Economical Processes
Keywords: Antropoloģija; Autoveikals; Latvijas lauku teritorija; sociālā dzīve; ekonomiskais labums; organizēšana