Perorālo antibiotiku aprite vienā no Rīgas centra aptiekām - Kovaļova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Strādājot diennakts aptiekā Rīgas centrā, tika novērots, ka pacientiem tiek bieži izrakstītas antibiotikas, pārsvarā perorāli lietojamās. Dažreiz cilvēki, piemēram, sūdzoties par sāpēm kaklā, prasa iedot antibiotiskos līdzekļus neuzrādot recepti, kas liek domāt par joprojām iedzīvotāju vidū esošām nepietiekamām zināšanām antibiotiku lietošanā un pašārstēšanās bīstamības izvērtēšanā. Lai noskaidrotu, cik lielā apjomā tiek izrakstītas un lietotas antibiotikas, tika veikts šis pētījums par perorālo antibiotiku apriti aptiekā Rīgas centrā. Darba mērķis bija apkopot un izanalizēt antibiotiku receptēs, kas tika izrakstītas laika periodā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim vienā Diennakts aptiekā Rīgas centrā, iekļauto informāciju. Darba uzdevums bija izanalizēt receptes un noteikt kāda antibiotiku klase ir vispopulārākā, kurš preparāts katrā klasē tiek izrakstīts visvairāk, izanalizēt antibiotiku apriti pa mēnešiem un izpētīt sezonālās aprites īpatnības laika posmā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim. Antibiotikas, kas jau kopš XX gs. vidus ir pazīstamas cilvēcei, šobrīd plaši tiek pielietotas daudzu infekcijas saslimšanu ārstēšanā. Izanalizējot receptes, tika noteikts, ka populārākie ir plaša spektra penicilīni (Amoxil, Amoksiklav, Augmentin, Hiconcil) un tetraciklīni (Doxylan), aiz tām seko makrolīdu, hinolonu un linkozamīdu grupas antibiotikas. Antibiotiku aprites sezonālās dinamikas izpēte parādīja, ka rudens-ziemas mēnešos, salīdzinot ar pavasara-vasaras periodu, antibiotiku patēriņš ir lielāks, šī atšķirība sevišķi uzskatāma bija 2010.gadā. Atslēgvārdi: antibakteriālie līdzekļi, aprite, disbakterioze, multirezistence.

The observation of 24-hours pharmacy in the Riga centre shows that a lot of antibiotics, specially peroral, are being often prescribed. Sometimes, people just in case of sore throat ask for antibiotics without prescription, what is the evidence of the lack of knowledge in use of antibiotics and risk of self-treatment. This research of Riga centre pharmacy on antibiotic turnover was carried out to clear up how much peroral antibiotics are prescibed and used. The aim of the research work is to summarise and analyse information of antibiotic recepies, prescribed in the period of 1st January, 2010 up to 31st December, 2011 in one of 24-hours pharmacy in Riga centre. The task of the work is to analyse the recepies and to find out which is the most popular class of antibiotics, which preparation in the class is prescibed more often, to analyse turnover of antibiotics by months and to look at seasonal peculiarities in the period of 1st January, 2010 up to 31st December, 2011. Antibiotics are known to mankind since the middle of the XXth century and also today they are widely used against several infectious diseases. Analyzing recepies it was found that the most popular are wide spectrum penicillins (Amoxil, Amoksiklav, Augmentin, Hiconcil) and tetracyclines (Doxylan), after them – antibiotics of macrolide, quinolone and lincosamide groups. The research of antibiotic seasonal turnover shows that the use of them is higher in autumn-winter month in comparison with spring-summer period, specially this difference is expressed in 2010. Keywords: antibacterial agents, turnover, dysbacteriosis, multiresistance.
The turnover of peroral antibiotics in one pharmacy of Rigas's centre
Keywords: Farmācija