Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda - Keršteine, Elīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošanas no soda ir iespēja, kā ar brīvības atņemšanu notiesātajam izkļūt no ieslodzījuma vietas ātrāk nekā tas noteikts ar notiesājošu spriedumu. Pirms nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas tiek veikta padziļināta notiesātā izpēte nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas atbilstībai, kā arī pēc atbrīvošanas notiesātajam ir virkne pienākumu, kas viņam jāveic. Bakalaura darba mērķis ir izprast nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas no soda institūtu, tā attīstību Latvijā, salīdzinājumā ar citām valstīm, kā arī gūt priekšstatu par tā efektivitāti vai problēmām. Bakalaura darba uzdevumi ir izpētīt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas jēdziena attīstību Latvijā, izanalizēt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas priekšnosacījumus, pienākumus pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas, un izpētīt un salīdzināt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas jēdzienu ārvalstu normatīvajos regulējumos. No pētījuma izriet, ka Latvijā nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda ir stingri regulēta ar dažādiem priekšnosacījumiem, kā arī tā ir tendēta ne tikai uz sabiedrības drošību un recidīvisma samazināšanu, bet arī paša notiesātā drošību un iespēju iekļauties sabiedrībā.

Early conditional release [parole] is a possibility for a person sentenced to imprisonment to leave the place of imprisonment earlier than originally convicted with judgment. Prior to parole, the convict is subjected to an in-depth investigation into the adequacy of parole, and after the release, the convict has a number of responsibilities. The aim of bachelor’s thesis is to understand the institute of parole, its development in Latvia in comparison with other countries, as well as get an idea of its effectiveness or problems. The tasks of bachelor’s thesis are to study the development of the concept of parole in Latvia, to analyse the prerequisites for parole, obligations after parole and to study and compare the concept of parole in foreign regulations. The study shows that in Latvia parole is strictly regulated by various preconditions, as well as it tends not only to public safety and reduction of recidivism, but also to the convict’s own security and the opportunity to integrate into society.
Conditional early release
Keywords: Juridiskā zinātne; Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda; priekšnosacījumi; faktiskā soda izciešana; Krimināllikums