Ziedputekšņu sastāva izvērtēšana un monoflorāla medus marķiersavienojumu noteikšana izmantojot dažādas instrumentālās metodes - Briža, Una (Latvijas Universitāte, 2023)
Ziedputekšņu sastāva izvērtēšana un monoflorāla medus marķiersavienojumu noteikšana izmantojot dažādas instrumentālās metodes. Briža U., zinātniskais vadītājs zin. asist., Labsvārds K. Bakalaura darbs, 39 lappuses, 12 attēli, 6 tabulas, 84 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota informācija par medus un ziedputekšņu sastāva noteikšanu izmantojot gāzu hromatogrāfijas - masspektometrijas metodi, lai noteiktu viegli gaistošo savienojumu klātbūtni, kā arī Furjē pārveidojumu infasarkanās spektometrijas metodi ziedputekšņu sastāvam. Tika noteikti 17 dažādi savienojumi Latvijas teritorijā raksturīgam medum. Tika noteiktu dažādu medus izcelsmes atšķirības, kā arī atšķirības ziedputekšņu izcelsmes paraugiem. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar literatūru.

Evaluation of pollen composition and determination of marker compounds in monofloral honey using different instrumental method. Briža U., supervisor zin.asist., Labsvārds K. coursework, 39 pages, 12 figures, 6 tables, 84 literature references. In Latvian. The work contains information on determining the composition of honey and pollen using the gas chromatography-mass spectrometry method to determine the presence of volatile compounds, as well as the Fourier transform infrared spectrometry method for pollen composition. Differences in the origin of different honeys were determined, as well as differences in the origin of pollen samples. The obtained results were compared with the literature, as well as a quantitative analysis was performed.
Evaluation of pollen composition and determination of marker compounds in monofloral honey using different instrumental methods
Keywords: Ķīmija; MEDUS; FTIR; GĀZU HROMATOGRĀFIJA; ZIEDPUTEKŠŅI