Makrofītus un zoobentosa organismus ietekmējošie faktori Skudrupītē un Slampes upē - Miķelsone, Lauma (Latvijas Universitāte, 2014)
Šobrīd Ķemeru nacionālajā parkā norisinās ES atbalstīts LIFE programmas projekts, kur viens no mērķiem ir atjaunot Skudrupītes palieni. Projekta ietvaros paredzēts atjaunot Skudrupītes gultnes iepriekšējos meandrus Melnragu pļavu teritorijā. Līdzīgā projektā 2006. gadā atjaunota Slampes upes gultne Dunduru pļavu teritorijā. Lai novērtētu abu upju atšķirības, veikta makrofītu, zoobentosa organismu un to ietekmējošo faktoru izpēte abās upēs. Skudrupītes apsekošana veikta 2012. gada oktobrī un 2013. gada septembrī, bet Slampes upe apsekota 2013. gada septembrī. Lai raksturotu makrofītu sastopamību izvēlēti trīs 100 metrus gari parauglaukumi Skudrupītē un 14 parauglaukumi Slampē. Katrā parauglaukumā raksturoti abiotiskie faktori. Zoobentosa paraugi ievākti Skudrupītes makrofītu parauglaukumu sākumpunktos, bet Slampē ievākti četrās vietās, lai reprezentētu gan veco, gan jaunizveidoto gultni. Izmantojot iegūtos datus par bentosa organismiem un makrofītiem, aprēķināts MTR indekss, saprobitāte un Šenona daudzveidības indekss. Ietekmējošajiem faktoriem veikta DCA analīze. Iegūtie rezultāti liecina, ka abas upes ir eitrofas, vāji piesārņotas līdz piesārņotas. Daudzveidības indeksa vērtības lielākas ir Slampes upē. Lai Skudrupītes atjaunošana būtu veiksmīga, svarīgi izmainīt augštecē esošo zemju lietojumu, nodrošināt jaunās gultnes apēnojumu, izmainīt grunts sastāvu un straumes ātrumu. Atslēgvārdi: Skudrupīte, Slampe, upju atjaunošana, makrofīti, zoobentosa organismi.

A LIFE Project supported by the EuropeanUnion is currently in progress at the Ķemeri National Park. One of the goals is to restore the floodplain of the river Skudrupite. Project includes a plan to restore the meanders of the rivers’ original watercourse. A similar project was implemented in 2006 when the watercourse of river Slampe was restored to its’ original flow. To evaluate the differences between rivers, a study on macrophytes, zoobenthic organisms and the influencing factors was performed. The data collection in the river Skudrupīte was performed in October, 2012 and in September, 2013. The process was repeated for the river Slampe in September, 2013. To evaluate the occurence of macrophytes three sampling plots were chosen in the river Skudrupīte and 14 – in the river Slampe with a lenght of 100 metres each. Abiotic factors were described in each plot. Samples of zoobenthic organisms in the river Skudrupīte were collected at the starting points of all the macrophyte sampling plots. Zoobenthic organisms in the river Slampe were sampled at 4 sites to evaluate both – the previous and the restored river’s watercourse. MTR index, saprobity and Shannon’s diversity index were calculated using the data on zoobenthic organisms and macrophytes. DCA analysis was performed to analyze the influencing factors. The results show that both rivers are euthrophic, ranging from slightly polluted to polluted. The highest values of Shannon’s diversity index were in the river Slampe. It is necessary to change land using type in riverhead, to shadow new watercourse, change compositon of soil and streem speed to make better new watercourse of Skudrupite. Keywords: Skudrupīte, Slampe, river restoration, macrophytes, zoobenthos organisms.
Macrophytes and zoobenthos organisms affecting factors in streams of Skudrupite and Slampe
Keywords: Bioloģija