Plazmas kamers divertora materiālu un tajos uzkrātā tritija savstarpējās mijiedarbības novērtējums - Avotiņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā pētīti tokamaka veida reaktora Apvienotais Eiropas Tors (JET) MkII-SRP konfigurācijas divertora ķieģeļi, kas izgatavoti no oglekļa šķiedras kompozītmateriāla. Analizētie ķieģeļi atradās reaktorā plazmas darbības procesu laikā no 2001.līdz 2004.gadam. Izlases kārtībā izvēlētiem paraugiem, uzņemtas rentgendifraktogrammas, IS un Ramana spektri. Paraugu izvēle veikta, lai raksturotu materiāla struktūru poloidalā, toroidālā virzienā un tilpumā. Iegūtie rezultāti par struktūru ķieģeļa dziļumā liecina par tās neviendabīgumu. Salīdzinot rezultātus ar tritija sadalījumu attiecīgos ķieģeļa apgabalos attiecībā pret plazmas saskares virsmu, tie norāda uz materiāla struktūras un tritija sadalījuma savstarpējo saistību, poloidālā virzienā novērotas struktūras atšķirības, kas saistītas ar palielinātu tritija daudzumu.

Tiles of divertor MkII-SRP from tokomak device the Joint European Torus (JET) have been investigated. These tiles are manufactured from a carbon fiber composite (CFC) material. The analyzed tiles were in the reactor under processes of plasma action from 2001.-2004. Tiles from different parts of the divertor for analysis were chosen. In order to characterize a structure of a tile in a poloidal, toroidal direction and in the bulk, appropriate samples were analyzed by means of X-ray diffractometry, FT-IR and Raman spectroscopy. If to compare changes of structure with tritium distribution in respect to the plasma facing surface it is obvious that accumulation of tritium in the bulk of material is related with structure of the tile material. Differences of the structure into poloidal direction correlate with accumulation of tritium.
The estimation of interaction between structure and tritium distribution in materials of various divertors
Keywords: Ķīmija