Ārštata pakalpojumu vietnes droša izmitināšana mākonī - Safronovs, Sandris (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba temats ir “Ārštata pakalpojumu vietnes droša izmitināšana mākonī”. Mūsdienās arvien populārākas un pieejamākas kļūst mākoņskaitļošanas tehnoloģijas, tādēļ vairums progresīvo uzņēmumu labrāt izmanto šo tehnoloģiju sniegtās iespējas. Šādā veidā ietaupot naudas līdzekļus, neuzturot kritisko infrastruktūru uzņēmuma telpās, kur tā var saskarties ar neparedzētām darbības problēmām, kas rezultējas ar sniegto pakalpojumu nepieejamību. Darba galvenais mērķis ir izveidot neatkarīgu datortīklu infrastruktūru, kas tiks izvietota Amazon AWS mākoņskaitļošanas platformā. Tādā veidā tiktu atrisinātas problēmas, kas saistītas ar tīkla iekārtu uzturēšanu, administrēšanu un apkopi. Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā ir apskatīta un izanalizēta esošā uzņēmuma tīkla infrastruktūra, norādot uz tās trūkumiem un drošības problēmām. Darbā ir apskatīti arī iespējamie risinājumi, ko var piedāvāt AWS mākoņskaitļošanas platforma, realizējot ārštata vietnes izmitināšanu mākoni. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļā tiek secīgi aprakstīts kā notiek AWS produktu konfigurācija, sākot ar AWS IAM lietotāju izveidi, virtuālā privātā mākoņa un saistīto apakštīklu izveidi. Noslēgumā tiek aprakstīta lietojumprogrammas servera uzstādīšana un iekļautie drošības pasākumi.

The subject of qualification paper is “Freelance services site secure hosting in the cloud”. Nowadays cloud computing technologies are becoming more and more popular and affordable, so most progressive companies are making good use of the opportunities provided by these technologies. Companies save money by not maintaining critical infrastructure onpremises, where it can face unexpected operational problems resulting in unavailability of services. The main goal of the work is to create an independent computer network infrastructure that will be deployed on the Amazon AWS cloud computing platform. In this way, problems related to maintenance, administration and maintenance of network equipment would be solved. The theoretical part of the qualification work examines and analyzes the existing network infrastructure of the company, pointing out it’s shortcomings and security problems. This park also contains with possible solutions that the AWS cloud computing platform can offer when hosting a freelance website. In the practical part of the qualification work, the configuration of AWS products are sequentially described, starting with the creation of AWS IAM users, the creation of the virtual private cloud and the associated subnets. It concludes with a description of the installation of application server and the security measures involved.
Freelance services site secure hosting in the cloud
Keywords: Datorzinātne; AWS; mākoņskaitļošana; VPC; VPN; apakštīkls