Laikraksta "Talsu Vēstis" reklāmas un sludinājumu longitudinālā analīze no 1945. gada līdz 2025. gadam - Vegnere, Elīza Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Mağistra darbā “Laikraksta “Talsu Vēstis” reklāmas un sludinājumu longitudinālā analīze no 1945. gada līdz 2025. gadam” veikta sistemātiska reģionālā laikraksta reklāmu un sludinājumu izpēte astoņu desmitgažu griezumā. Pētījumā apvienota kvantitatīvā satura analīze ar vēsturiskāS diskursa analīzes pieeju, izvērtējot reklāmu biežumu, tematiku, to lingvistiskās un vizuālās izpausmes. Analīzes rezultāti atspoguļoti tabulās, grafikās un papildināti ar konkrētiem piemēriem no laikraksta izdevumiem. Darbs sniedz daudzdimensionālu ieskatu reģionālās preses reklāmas komunikācijas transformācijā un ir pirmais šāda mēroga longitudinālais pētījums par “Talsu Vēstīm”. Novitāti veido vēsturiskā skatījuma un metodoloģiskās pieejas apvienojums, kas ļauj izprast gan mediju attīstības tendences, gan patēriņa kultūras izmaiņas lokālā kontekstā. Pirmajā nodaļā aprakstīta reģionālo laikrakstu funkcija mediju ekosistēmā, iezīmējot to lomu sabiedrības informēšanā, lokālās identitātes veidošanā un kultūras vērtību uzturēšanā, bet otrā nodaļa veltīta laikrakstu attīstības modeļu un pārmaiņu analīzei digitalizācijas laikmetā, uzsverot tehnoloģisko, sociālo un ekonomisko faktoru ietekmi. Darba trešā nodaļa ​​trešā nodaļa fokusējas uz reklāmas un mediju vides pārmaiņām Latvijā 20. un 21. gadsimtā, aplūkojot laikraksta mijiedarbību ar uzņēmējdarbību, reklāmas tirgus transformāciju un žurnālistikas ētikas izaicinājumus.

The master's thesis “Longitudinal analysis of advertisements and classifields in the newspaper “Talsu Vēstis” from 1945 to 2025” is a systematic study of advertisements and advertisements in the regional newspaper over a period of eight decades. The study combines quantitative content analysis with a historicalS discourse analysis approach, assessing the frequency, subject matter, linguistic and visual manifestations of advertisements. The results of the analysis are presented in tables, graphs and supplemented with concrete examples from newspaper editions. The work provides a multidimensional insight into the transformation of regional press advertising communication and is the first longitudinal study of this scale on Talsu Vēsty. The novelty lies in the combination of historical perspective and methodological approach, which allows to understand both the trends of media development and the changes in consumer culture in the local context. The first chapter describes the function of regional newspapers in the media ecosystem, outlining their role in informing the public, shaping local identity and maintaining cultural values, while the second chapter analyses the development patterns and changes of newspapers in the digital age, highlighting the impact of technological, social and economic factors. The third chapter of the thesis focuses on the changes in the advertising and media environment in Latvia in the 20th and 21st centuries, looking at the interaction of the newspaper with business, the transformation of the advertising market and the ethical challenges of journalism.
Longitudinal analysis of advertisements and classifieds in the newspaper "Talsu Vēstis" from 1945 to 2025
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; reklāmas vēsture; mediju attīstība; patēriņa kultūra; reģionālie laikraksti