Mugurkaula un gūžas locītavu kaulu struktūras izvērtējums magnētiskās rezonanses izmeklējumos - Matroze, Vēsma (Latvijas Universitāte, 2012)
Vēsma Matroze. Bakalaura darbs „Mugurkaula un gūžas locītavu kaulu struktūras izvērtējums magnētiskās rezonanses izmeklējumos”. Darba mērķis ir noskaidrot pielietojamās magnētiskās rezonanses (MR) sekvences un tehniskos parametrus mugurkaula un gūžas locītavu kaulu struktūrās. Lai sasniegtu darba mērķi tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: analizēt literatūru par sekvenču un tehnisko parametru pielietojumu kaulu struktūras izvērtēšanai, veikt retrospektīvu pētījumu par kaulu struktūras atainojumu, izmantojot standartsekvences, mugurkaula un gūžas locītavu magnētiskās rezonanses izmeklējumos, apkopot un analizēt iegūtos rezultātus un izstrādāt secinājumus. Bakalaura darbs sastāv no 5 nodaļām, kurās tiek aprakstīta kaulu strukturālā uzbūve, kaulu patoloģija un indikācijas MR izmeklējumam, tiek aprakstīts par standarta protokola un papildus sekvenču pielietojumu pie kaulu strukturālajām izmaiņām. Darba pamatā ir retrospektīvs pētījums, izvērtējot MR izmeklējumu attēlus standarta, papildus sekvencēs laika periodā no 2012. gada 1.janvāra līdz 2012. gada 1.maijam. Kopumā analizēti un apkopoti 60 mugurkaula un gūžas locītavu izmeklējumi. Darbā noslēgumā secināts, ka standarta sekvencēs par kaula struktūras izmaiņām var spriest pēc signāla intensitātes izmaiņām kaula smadzenēs, bet struktūras izmaiņas redzamas tikai papildus sekvencēs. Darba apjoms ir 47 lappuses, tas satur 13 attēlus, 5 pielikumus, 20 literatūras avotus. Atslēgvārdi: sekvence, kaulu struktūra, signāla intensitāte, rezonanse.

SUMMARY Vesma Matroze. Bachelor’s work „The evaluation of bone structure in magnetic resonance imaging of spine and hips”. The aim of the work is to investigate the sequences and technical parameters for revealing bone structure in magnetic resonance (MR) imaging of spine and hips. To achieve the aim such objectives were set – to analyse the literature about applyed sequences for evaluation of bone structure in spine and hip MR, in retrospective analyses of MR images find out sequences and technical parameters for better evaluation of bone structure and work out conclusions. The work consists of 5 chapters, the structure and pathology of bone has been described as well as indications for MR standart and additional sequences. Retrospectively MR images have been evaluated for better revealing the bone structure from 01.01.2012. till 01.05.2012. Altogether images of 60 MR examinations of spine and hip were evaluated. In conclusion it was stated that standart sequences are less informative than addiotional special sequences for bone structure evaluation, they are more useful for evaluation of bone marrow. There work consists of 47 pages 13 images, 5 annexes, 20 sources of literature. Keywords: sequence, bone structure, signal intensity, resonance.
Bone structure visibility in MR of spine and hip joints
Keywords: Medicīna