Randu pļavu augu sugu ilgtremiņa dinamika un indikatīvās izmaiņas uz dabisko un antropogēno faktoru fona - Krautmane, Sarma (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā „Randu pļavu augu sugu ilgtermiņa dinamika un indikatīvās izmaiņas uz dabisko un antropogēno faktoru fona” raksturotas un analizētas Randu pļavu augu sugu struktūras un Ellenberga indikatīvo rādītāju ilgtermiņa izmaiņas uz dabisko un antropogēno faktoru mijiedarbības fona laika posmā no 1996.gada līdz 2007.gadam. Pētījums tika veikts, pamatojoties uz Latvijas nacionālās ilgtermiņa ekoloģisko pētījumu tīkla programmas „Sugu daudzveidības izmaiņas uz klimatisko svārstību un antropogēno faktoru fona” ietvaros ievāktā datu materiāla analīzi. Apkopojot iegūtos rezultātus, secināts, ka Randu pļavu parauglaukumos notiek pakāpeniskas ekoloģisko faktoru izmaiņas, bet kopumā statistiski ticamu trendu visām konstatētajām sugām uzrāda temperatūras faktora pieaugums, kas liecina par klimata pasiltināšanos. Atslēgas vārdi: Randu pļavas, Ellenberga indikatīvie rādītāji, antropogēnie faktori, dabiskie faktori.

Master`s paper "Long-term dynamics and indicative changes of the Randu meadows` plant species on the background of natural and anthropogenic factors" describes and analyzes changes of the structures of the Randu meadows` plant species and the long-term changes of the Ellenberg`s indicative values on background of the interaction of the natural and anthropogenic factors during the period from 1996 to 2007. The study was conducted on the analyses of the data collection of the Latvian national long-term ecological research network program "The changes of the diversity of species in the background of climatic fluctuations and anthropogenic factors". Summarizing the results, it is concluded that there are gradual changes of the environmental factors in the Randu meadows` sampling plots, and that all identified species have general statistically significant trend showing the increase of the temperature factor, that indicates the climate warming. Keywords: the Randu meadows, the indicative values of Ellenberg, anthropogenic factors, natural factors.
Long-term dynamics and indicative changes of Randu meadows plant species on the background of natural and antropogenic factors
Keywords: Vides zinātne