Budisma ietekme uz Šaoļin cīņas mākslu - Trokša, Gunta (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs „Budisma ietekme uz Šaoliņ cīņas mākslu” ir veltīts leģendārā Šaoliņ klostera cīņas mākslas rašanās un attīstības vēstures apskatam, ar mērķi noskaidrot kāda ir bijusi budisma mācības ietekme uz Šaoliņ klosteri un tajā praktizēto cīņas mākslu un kādu lomu budisms ieņem tās attīstības vēsturē. Jau no seniem laikiem un līdz pat mūsdienām Šaoliņ cīņas māksla ieņem svarīgu lomu daudzu citu cīņas mākslu vidū, jo ļoti liela daļa no tām ir veidojušās uz Šaoliņ cīņas mākslas bāzes. Šaoliņ klosteris ir svarīgs kultūrvēsturisks objekts, kurā tradicionāli ir tikusi praktizēta budisma mācība, līdz ar to Šaoliņ cīņas māksla ir veidojusies un attīstījusies budisma mācības vidē un iespaidā. Mūsdienās Šaoliņ klosteris ir kļuvis par peļņas avotu. Klosteris atrodas Henaņ provincē, kas ir iedzīvotājiem bagāta, taču ekonomiskajā ziņā ir nabadzīga. Tāpēc ienākumi, kas nāk no ievērojamajām tūristu masām, kas apmeklē klosteri, ir ļoti vēlami. Ja agrāk Šaoliņ cīņas mākslu varēja apgūt tikai klosterī, tad tagad visā pasaulē ir daudzi mācību centri, kas māca Šaoliņ cīņas mākslas daudzos stilus. Darbs ir sadalīts četrās daļās. Pirmā daļa pievēršas budisma ienākšanai Ķīnā un aplūko galvenās personas, kas ir saistītas ar šo procesu, otrā aplūko Šaolin klosteri kā vēsturiski nozīmīgu objektu- tā atrašanās vietu, telpu raksturojumu, trešā daļa veltīta Šaolin cīņas mākslas raksturojumam, sniedzot padziļinātu ieskatu arī cīņas mākslas mērķos un filozofijā. Šīs trīs daļas sniedz priekšstatu par budisma un Šaolin cīņas mākslas rašanos, attīstību un mijiedarbību savā starpā, un budisma mācības ietekmi un Šaolin vušu rašanos. Ceturtā daļa ir veltīta Šaolin klostera morālo vērtību kodeksa analīzei un sasaistei ar budisma mācības galvenajām atziņām, tādējādi pierādot , ka budisms ir atstājis neizdzēšanu iespaidu ne tikai uz cīņas mākslas rašanos un attīstību, bet arī uz tās filozofiju. Darba beigās ir pielikumi attēlu veidā.

The Bachelor paper „ The Buddhism influence on Shaolin martial art” is dedicated to the review of the legendary Shaolin monastery martial art origin and development history. The aim of this Bachelor paper is to find out how the Buddhism teachings have influenced on the Shaolin monastery and its martial art, as well how the Buddhism affected its development. From ancient times till nowadays Shaolin martial art has been a very important factor in development of other martial arts because many of them are based on principals of Shaolin martial art. Shaolin monastery is an important historic monument, in which traditionally the Buddhism is practiced, therefore Shaolin martial art has developed in the environment of the Buddhism. Nowadays the Shaolin monastery has been used for getting profit. The monastery is located in Henan region, which is rich in population, but economically very poor. Therefore the received profit from tourists visits, is very desirable. In past people was abled to acquire Shaolin martial art only in the monastery, but nowadays all around the world there are a lot of training centres, where it is possible to learn different styles of Shaolin martial art. This work is divided in four parts. In the first part it is showed how the Buddhism came to China and who were those persons that influenced it. In the second part, the author of the Batchelor paper looks closier at the fact that the Shaolin monastery is a historically important place- its locality and characterization of rooms. The third part is dedicated to characterization of Shaolin martial art, giving a chance to look deeper in its aims and philosophy. These three parts give the main concept of the Buddhism and Shaolin martial art history, origin, development, interaction with each other and the Buddhism influence on origin of Shaolin wushu. The fourth part is dedicated to the analysis of moral values of the Shaolin monastery code and its connection to main ideas of the Buddhism teaching, hence proving that the Buddhism has left an indelible impression not only on martial art origin and development, but also on its philosophy. At the end of this work are appositions at the form of images.
The Influence of Buddhism on Shaolin Martial Art
Keywords: Āzijas studijas