Pagānisma un kristīgās ticības reliģiozā sinkrētisma verbālā izpausme Lukānijas dialektā - Gailāne, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis ir identificēt elementus, kuri liecina par kristīgās ticības un pagānisma reliģisko sinkrētismu Lukānijas dialekta rituālajās formulās. Darba uzdevumi ir izpētīt pagānismu un tā vēsturi Itālijā, kristietību Itālijā un tās galvenos elementus, reliģisko sinkrētismu, Lukānijas dialektu un tās vēsurtiski reliģisko fonu, analizēt rituālās formulas Lukānijas dialektā un identificēt elementus, kas liecina par pagānisma un kristīgās ticības reliģisko sinkrētismu. Tiek secināts, ka pagānisma un kristīgās ticības reliģiskais sinkrētisms, kas skaidrojams ar noteiktu Lukānijas ģeogrāfisko izolāciju, Lukānijas dialekta rituālajās formulās visbiežāk atklājas caur kristīgās doktrīnas svēto figūru, kā Jaunavas Marijas, Jēzus un Svētās Trīsvienības, klātbūtni agrarā un ikdienišķā vidē un caur to piesaukšanu, lai atbrīvotos no sliktas enerģijas ietekmes, tādejādi iesaistot svētās figūras pagāniskā kontekstā.

The aim of the work is to identify the elements trough which manifests the religious pagano-christian syncretism in the dialect of Lucany. The tasks of the work are to study paganism and its story in Italy, christianity in Italy and its key elements, religious syncretism, the Lucanian dialect, to analize ritual formules in the Lucanian dialect and to identify the elements trough which manifests the religious pagano-christian syncretism. It is concluded that the religious pagano-christian syncretism, caused by a certain geographical isolation of Lucany, most oftenly manifests itself in the ritual formules of the Lucanian dialect trough the presence of such sacred figures of the christian doctrine as the Virgin Mary, Jesus and the Holy Trinity in an agrarian and profane environment and trough their evocation in order to release oneself from the influence of malicious energies.
The Verbal Manifestation of the religious Pagano-christian Syncretism in the Dialect of Lucany
Keywords: Valodniecība; Lukānijas dialekts; reliģiskais sinkrētisms; pagānisms; kristietība; rituālās formulas