Miopu redzes asuma izmaiņas ar pozitīva un negatīva kontrasta stimuliem - Čaure, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis: noskaidrot, cik lielā mērā optiskās korekcijas veids ietekmē redzes asumu pie negatīva un pozitīva kontrasta stimuliem.Dalībnieki un metode: 8 emetropiem un 24 miopiem ar FrACT datorprogrammu tika noteikts monokulārs redzes asums ar Landolta gredzeniem pie pozitīva (35.7), negatīva(-0.97) un zema (-0.10) Vēbera kontrasta ar esošo korekciju (kontaktlēcas un brilles). Rezultāti: koriģētiem miopiem atšķirība starp augsta (-0.97) un zema (-0.10) kontrasta redzes asumu būtiski neatšķiras no emetropiem. Miopu redzes asums atkarībā no korekcijas veida iegūts ar pozitīvu, un negatīvu kontrastu nav statistiski nozīmīgi atšķirīgs, bet pie koriģētas miopijas redzes asums ir būtiski labāks ar pozitīva nekā negatīva kontrasta stimuliem. Atslēgas vārdi: miopija, redzes asums, acī „noklīdusī” gaisma, pozitīvs, negatīvs Vēbera kontrasts

Bachelor thesis „Changes of visual acuity in myopes with positive and negative contrast stimuli” Aim: to find out how optical correction influences myopes visual acuity with positive and negative contrast stimuli. Subjects and method: monocular visual acuity was determined 8 emmetropes and 24 corrected myopes (spectacles and contact lenses) with positive (35.7), negative (-0.97) and low (-0.10) Weber contrast. Landolt optotypes was project using FrACT computer program. Results: corrected myopes difference between hight (-0.97) and low (-0.10) contrast visual acuity is practically the same like emmetropes. Both correction types of myopes visual acuity with positive and negative contrast does not have significant difference, but myopes visual acuity was statistically significant better with positive than with negative contrast stimuli. Key words: myopia, visual acuity, retinal straylight, positive and negative Weber contrast
Changes of visual acuity in myopes with positive and negative contrast stimuli
Keywords: Fizika