Latvijas brāļu draudzes atspoguļojums periodikā no 1903. līdz 1945.gadam - Plakans, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2017)
Brāļu draudžu kustība Latvijas teritorijā ienāk 18.gadsimtā un izplatās Vidzemē. 19.gadsimta vidū notiek kustības noriets un 20.gadsimta sākumā hernhūtiešu kustības darbība ir neliela. Pētījuma mērķis ir izpētīt Latvijas brāļu draudzes, kurās ietilpst Vidzemes un Kurzemes brāļu draudzes, atspoguļojumu periodikā no 1903. līdz 1945.gadam. Brāļu draudzes raksturo darbības samazināšanās, bet Vidzemes un Kurzemes brāļu draudžu organizācijas mēģina turpināt brāļu draudžu darbību. Nozīmīgu darbu veic Rīgas saiešana, kurā notiek dažādas domstarpības. Daudzi raksti tiek veidoti par vēsturiskiem notikumiem, lai atgādinātu un noskaidrotu vēsturiskos notikumus. Vidzemes brāļu draudzes veido ciešu sadarbību ar luterāņu baznīcu un tiek iekļauta tās sastāvā. Kurzemes brāļu draudzes nozīmīgs veikums ir saiešanas izveide Lietuvā.

The movement of Moravian church in Latvia begins in 18. century and spreads around Vidzeme. In the middle of 19. century begins decline of the movement and in the beginning of 20. century Moravian church’s movement becomes minor. The aim of this research is to explore Moravian church in Latvia which includes Vidzemes and Kurzeme Moravian churches, reflection in periodicals from 1903 to 1945. Moravian churches are described by decrease of activity but Vidzemes and Kurzemes Moravian church organisations try to continue the work of Moravian church. Rigas gathering is doing a significant work which has various disagreements. Many articles are written about historical events to remind and clarify historical events. Moravian churcch in Vidzeme make close cooperation with Lutheran church and incorporate within it. Moravian church in Kurzeme settle a gathering in Lithuania.
Latvian Moravian church reflection in periodicals from 1903 to 1945
Keywords: Vēsture; brāļu draudzes periodika; Vidzemes brāļu draudze; Kurzemes brāļu draudze; Rīgas saiešana; brāļu draudzes noriets