Mantošanas regulas piemērošana pārrobežu mantojuma lietās - Kalnciema, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā tiek aplūkota Eiropas Parlamenta un Padomes regula (ES) Nr.650/2012 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un publisku aktu akceptēšanu un izpildi mantošanas lietās un par Eiropas mantošanas apliecības izveidi jeb Mantošanas regula. Darba mērķis ir analizēt regulas darbības pamatprincipus un piemērošanas aspektus, un analīzes gaitā konstatēt nepilnības regulas tiesiskajā regulējumā un piedāvāt iespējamos risinājumus. Maģistra darbā ir četras nodaļas. Pirmajā nodaļā tiek apskatīti regulas mērķi, tvērums un definīcijas, īpaši analizējot pastāvīgās dzīvesvietas jēdzienu. Analīzes rezultātā autore izstrādājusi regulas piemērošanas shēmu. Otrajā nodaļā tiek risināti jurisdikcijas jautājumi, analizējot Eiropas Savienības un Latvijas tiesiskā regulējuma mijiedarbību. Trešajā nodaļā tiek apskatīta piemērojamo tiesību aktu izvēles problemātika un risināti jurisdikcijas un piemērojamo tiesību aktu harmonizācijas jautājumi, savukārt ceturtajā nodaļā aplūkota Eiropas mantošanas apliecības izveides procedūra un pārrobežu mantošanas procesa ieguvumi un sarežģījumi saistībā ar to.

In Master’s Thesis, the European Parliament and Council regulation (EU) No.650/2012 on jurisdiction, applicable law, recognition and enforcement of decisions and acceptance and enforcement of authentic instruments in matters of succession and on the creation of a European Certificate of Succession or the Succession regulation is being viewed. The aim of the Thesis is to analyze the fundamental principles of functioning and application aspects of the regulation and to establish any deficiencies in the legal framework of the regulation during the analyzing, and to propose possible solutions. There are four chapters in the Master’s Thesis. In the first chapter, the aims, scope and definitions of the regulation are being examined, specifically analyzing the concept of habitual residence. In the result of the analysis author has drafted an application scheme of the regulation. In the second chapter questions regarding jurisdiction are being addressed by analyzing the interaction between the legal frameworks of European Union and Latvia. In the third chapter, problems regarding choice of applicable law are being viewed and questions regarding the harmonization of jurisdiction and applicable law are being addressed, whereas in the fourth chapter the procedure of establishing European Certificate of Succession and the benefits and complications as to cross-border succession in relation to it are being examined.
Succession regulation in cross-border inheritance cases
Keywords: Juridiskā zinātne; pārrobežu mantojums; Mantošanas regula; jurisdikcija; pastāvīgā dzīvesvieta; Eiropas mantošanas apliecība