Vides aizsardzības problemātika laikrakstam "Padomju Jaunatne"/"Latvijas Jaunatne" iesūtītajās lasītāju vēstulēs 1989. gadā - Kursiša, Gunta (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Vides aizsardzības problemātika laikrakstam "Padomju Jaunatne"/"Latvijas Jaunatne" iesūtītajās lasītāju vēstulēs 1989. gadā” mērķis ir izpētīt, kāda loma ir lasītāju vēstulēm laikrakstam par vides aizsardzības jautājumiem 1989. gadā kā komunikācijas veidam LPSR publiskās sfēras demokratizācijā. Teorijā atrodams publiskās sfēras koncepta skaidrojums, publiskās sfēras demokratizācijas apraksts LPSRS 20. gs. 80. gados, un komunikācijas pētnieku domas par lasītāju vēstulēm laikrakstam kā komunikācijas veidu. Pētījumā izmantota dokumentu analīze, kvantitatīvā kontentanalīze un diskursa vēsturiskā analīze, kuru rezultāti ļāva secināt, ka vēstules par vides aizsardzības jautājumiem skāra plašāku problēmloku un iekļāva arī Trešās atmodas diskursus – PSRS politikas kritiku, vērtību pārskatīšanu un nacionālo jautājumu apspriešanu. Atslēgvārdi: "Padomju Jaunatne"/"Latvijas Jaunatne", publiskās sfēras demokratizācija, vides aizsardzības diskurss, lasītāju vēstules, Trešā nacionālā atmoda.

Bachelor’s theses “Problems of environmental protection in letters to the editor of the newspaper "Soviet Youth"/"Latvian Youth" in 1989” aim is to investigate the role of letters to the editor about environmental protection issues in year 1989 as a one of instruments in democratization of Latvian public sphere. The theoretical base consists of the sections about concept of public sphere, description of the public sphere’s democratization during the Third Awakening, and about letters to the editor as a form of communication. In the research were used document’s analysis, quantitative content analysis and discourse-historical analysis. They show the letters to the editor about environmental protection includes broad fields of discourses of the Third Awakening – USSR politics’ critic, reconsideration of values and discuss of national, specific Latvian, issues. Keywords: "Soviet Youth"/"Latvian Youth", democratization of the public sphere, discourse of environmental protection, letters to the editor, the Third Awakening.
Problems of environmental protection in letters to the editor of the newspaper "Soviet Youth"/"Latvian Youth" in 1989
Keywords: Komunikācijas zinātne