Paternitātes brīvprātīga atzīšana un apstrīdēšana - Maksimova, Olga (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Paternitātes brīvprātīga atzīšana un apstrīdēšana” autore ir identificējusi vairākas problēmas, kas attiecas uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu un apstrīdēšanu. Bērna aizsardzība starptautiskos dokumentos ir noteikta par primāru uzdevumu, tomēr atsevišķos gadījumos praksē tiek lemts, ievērojot arī bioloģisko vecāku cilvēktiesības. Latvijā paredzētais paternitātes brīvprātīgas atzīšanas regulējums pašlaik atbilst starptautisko tiesību principiem, to nostiprina arī Satversmes tiesas nolēmumi. Taču jāņem vērā, ka pašlaik notiek ģimenes tiesību principu saskaņošana Eiropas mērogos, un tas attiecas arī uz daudziem pamatjautājumiem, pašu jēdzienu paternitāte ieskaitot. Šis jēdziens mūsdienās transformējas un iegūst jaunu saturu, un atsevišķās valstīs likumdevējs no tā atsakās, latīņu sakni pater (tēvs) nomainot pret parente (vecāks). Tas jāņem vērā, veicot izmaiņas Latvijas normatīvajos aktos.

In the bachelor's thesis “Voluntary Recognition and Contestation of Paternity”, the author has identified several problems related to the voluntary recognition and contestation of paternity. The protection of the child has been identified as a primary task in international instruments, but in some cases it is decided in practice that the human rights of biological parents are also respected. The regulation of voluntary recognition of paternity envisaged in Latvia currently complies with the principles of international law, which is also strengthened by the rulings of the Constitutional Court. However, it should be borne in mind that the principles of family law are currently being harmonized at European level, and this also applies to many key issues, including the concept of paternity itself. This concept is now being transformed and given new substance, and in some countries the legislature is abandoning it, replacing the root of Latin word pater with another – parente. This must be taken into account when making changes in Latvian legislation.
Voluntary Recognition and Contestation of Paternity
Keywords: Juridiskā zinātne; Paternitātes brīvprātīga atzīšana; Apstrīdēšana; Bērna interešu tiesību prioritāte; Eiropas Savienība; Unifikacija