Q-drudža ierosinātāja Coxiella burnetii sastopamība slaucamo govju ganāmpulkos Latvijā - Laizāne, Liene (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis bija noskaidrot Q-drudža ierosinātāja Coxiella burnetii sastopamību slaucamo govju ganāmpulkos Latvijā, nosakot baktērijas DNS klātbūtni piena un koppiena paraugos kvalitatīvi un kvantitatīvi. Bakalaura darbs tika veikts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR”, Dzīvnieku slimību diagnostikas laboratorijā, Molekulārās bioloģijas nodaļā. Bakalaura darbs tika izstrādāts laika posmā no 2018. gada decembra līdz 2019. gada maijam. Pētāmie paraugi iegūti laika posmā no 2018. gada novembra līdz 2019. gada martam, analizētie paraugi ņemti no slaucamo govju ganāmpulkiem visā Latvijas teritorijā. Darbā tika izmantota molekulārās bioloģijas metode, kas balstīta uz reālā laika PĶR (ADIAVETTM COX REAL TIME reaģentu komplekts) kvalitatīvi un kvantitatīvi. No 458 testētajiem piena paraugiem C. burnetii klātbūtne tika konstatēta 82 piena paraugos. Kopā tika testēti 304 ganāmpulki jeb 8 % no Latvijā esošajiem slaucamo govju ganāmpulkiem. C. burnetii tika konstatēta 26 slaucamo govju ganāmpulkos.

The aim of the work was to study the occurrence of Q-fever causing agent Coxiella burnetii in dairy cattle herds in Latvia by testing milk samples with real time PCR qualitatively and quantitatively. The bachelor thesis was carried out at the Scientific Institute of Food Safety, Animal Health and Environment „BIOR”, Animal Disease Diagnostic Laboratory, Molecular biology Division. This thesis was carried out during the period from December 2018 to May 2019. Research samples were obtained from dairy cattle herds in Latvia during the period from November 2018 to March 2019. Real time PCR (ADIAVETTM COX REAL TIME kit) and quantification were used for C. burnetii DNA detection. From 458 tested milk samples 82 were positive for C. burnetii DNA. A total of 304 herds or 8% of the dairy cattle herds in Latvia were tested. C. burnetii was detected in 26 dairy cattle herds.
The occurrence of Q-fever agent Coxiella burnetii in dairy cattle herds in Latvia
Keywords: Bioloģija; Coxiella burnetii; Q-drudzis; reālā laika PĶR; slaucamo govju ganāmpulki Latvijā