Darba vides riska faktori Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā - Smalkais, Oļģerts (Latvijas Universitāte, 2021)
“Darba vides riska faktori Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā”. Darba autors: Oļģerts Smalkais. Darba zinātniskais vadītājs: Mg. Andis Prūsis. Darbs izklāstīts uz 90 lpp., ietver 56 attēlus, 10 tabulas, 13 pielikumus, 58 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā analizēti un apkopoti literatūras avoti par darba aizsardzības sistēmu un darba vides novērtēšanu, riskiem un nelaimes gadījumiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā un citos glābšanas dienestos. Otrajā daļā apkopotas un aprakstītas pētījumā pielietotās darba vides risku novērtēšanas metodes. Savukārt trešajā daļā apkopoti un analizēti iegūtie darba vides risku novērtēšanas dati un veikta iegūto rezultātu analīze. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie pasākumi darba vides risku mazināšanai. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metodes, matrica trokšņa radītā riska vispārējai novērtēšanai, slodzes galveno rādītāju metodes, rekomendējamā smaguma celšanas limita vienādojums, aptaujas anketa psiholoģiskā klimata noteikšanai darba vietā, aptaujas anketa stresoru noteikšanai un apzināšanai darbā, darbspēju indeksa noteikšanas metode, izdegšanas sindroma tests, depresijas tests. Atslēgas vārdi: ugunsdzēsēji-glābēji, glābšanas dienests, pārslodze, darbspējas, izdegšana.

“Work environment risks factors in the State Fire and Rescue Service of Latvia”. Author of the work: Oļģerts Smalkais. Scientific supervisor: Mg. Andis Prūsis. The work is presented on the 90 pages, includes 56 images, 10 tables, 13 attachments, 58 information sources. The study consists of 4 parts. In the first part, author analyzes and summarizes the literature sources on labor protection system and work environment assessment, risks and accidents in the State Fire and Rescue Service of Latvia and other rescue services. The second part summarizes and describes the work environment risk assessment methods used in the study. The third part summarizes and analyzes the obtained work environment risk assessment data and analyzes the obtained results. The fourth part includes preventive measures to reduce work environment risks have been developed. Methods used: Finnish 5-point methods, matrix for general noise risk assessment, workload key indicators, recommended weight limit equation, questionnaire for determining the psychological climate in the workplace, questionnaire for identifying and identifying stressors at work, working capacity index determination method, burnout syndrome test, depression test. Keywords: firefighters-rescuers, rescue service, overload, working capacity, burnout.
Work environment risks factors in the State Fire and Rescue Service of Latvia
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ugunsdzēsēji-glābēji; glābšanas dienests; pārslodze; darbspējas; izdegšana