Devona Daugavas svītas dolomītu litoloģiski rūpnieciskie tipi Aiviekstes kreisā krasta un Biržu - Pūteļu atradnēs - Supe, Niks (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot augšdevona Daugavas svītas dolomītus, kā arī izdalīt dolomītu litoloģiski rūpnieciskos tipus pētāmajās atradnēs, kuras atrodas Latvijas centrālajā daļā. Pētījuma ietvaros veikti lauka darbi, kuros veikta atseguma sienu dokumentācija un paraugošanas darbi. Izmantojot plānslīpējumu pētījumus, spiedes pretestības un ūdens absorbcijas testus, iegūta nepieciešamā informācija par ieža fizikālajām un mehāniskajām īpašībām un dolomīta mikrostruktūru un mikrotekstūru ietekmi uz tām. Pētījuma rezultātā secināts, ka pirmā litoloģiski rūpnieciskā tipa dolomīti, gan spiedes pretestības, gan ūdens absorbcijas testos uzrāda labākus fizikālo un mehānisko īpašību parametrus nekā citu tipu dolomīti. Dolomīta mikrostruktūru un mikrotekstūru ietekme uz ieža mehāniskās izturības rādītājiem ir nozīmīga. Atslēgas vārdi: dolomīta fizikālās un mehāniskās īpašības, plānslīpējumi, ūdens absorbcija, spiedes pretestība, mehāniskā izturība.

The goal of this bachelor thesis is to characterize the dolomites of late Devonian Daugava formation and to sort out the lithologically industrial types of dolomite in the investigational deposits. During the study fieldwork, the documentation of outcrop and the sampling have been carried out. Using the research data of thin-section and the resistance to pressure and water absorption tests, it was collected the necessary information on physio-mechanical properties of the rock and the impact of microtexture and microstructure on them. It was found out that the 1st lithologically industrial type of the dolomite shows better physio-mechanical parameter results in resistance to pressure and water absorption tests than other dolomite types. The impact of dolomite microstructure and microtexture on the characteristics of rock mechanical resistance is significant. Keywords: physio-mechanical properties of dolomite, thin-sections, water absorption, resistance to pressure, mechanical strength
Lithologically industrial types of dolomite of the Devonian Daugava Formation from the Aiviekste left bank and Birži-Pūteļi deposits
Keywords: Ģeoloģija