Glīsona skaitļa un summas precizitāte prostatas biopsijās salīdzinot ar pēcoperācijas histoloģiju pacietiem ar lokalizētu prostatas ļaundabīgo audzēju - Kalniņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Prostatas audzējs ir otrs biežākais audzēju izraisītais nāves iemesls vīriešiem. Ir svarīgi audzēju atklāt agrīni un uzstādīt precīzu diagnozi. Šim mērķim der precīza prostatas audu biopsija. Šī darba ietvaros veiktajā pētījumā tika noskaidrots, kāda bijusi prostatas vēža diagnostikas precizitāte 2013.gadā PSKUS. Tika vērtēts vai un cik lielā mērā atšķiras Glīsona skaitļu un summas precizitāte. Pētījumā tika retrospektīvi analizēti 108 pacienti.45.6% gadījumu Glīsona summa tika noteikta precīzi.77% pētāmo objektu prostatas vēzis tika novērtēts ar II stadiju.Secinājums:Glīsona summa visbiežāk tiek novērtēta par zemu biopsijas materiālā.

Prostate cancer ir the second most common cause of death from all cancer in men.it is important to detect tumors early and set an accurate diagnosis.For this purpose suitable is precise prostate biopsy tissue. this study found a situation with prostate cancer diagnostic accuracy in 2013 in PSKUS.there were retrospectively analyzed 108 patients.45.6% of Gleason sum was determined accurately biopsy and histologic material.77% of the studied object prostate cancer were evaluated with stage II.Gleason sum is most often underestimated in biopsy.Conclusion: Gleason sum is most often underestimated in biopsy material.
Comparison of gleason score and sum between prostate biopsy results and post-operative histology examination in patients with prostate cancer
Keywords: Medicīna