Kritiskā domāšana, inovācija, konkurētspēja un globalizācija: rakstu krājums - (:unkn) unknown (LU Filozofijas un socioloģijas institūts, 2018)
Rakstu krājumā apkopoti raksti, kuru sākotnējās versijas tika apspriestas LU Filozofijas un socioloģijas institūta prioritārajam projektam “Kritiskā domāšana, inovācija, konkurētspēja un globalizācija” veltīto LU 75. konferences sekciju darbā 2017. gada 14. un 15. februārī. 2017. gadā LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki darbojās šādās projekta apakštēmās: Kritiskā domāšana intelektuālajā vēsturē, mūsdienu praksēs un kultūrinovācijās un Globalizācija un migrācija: “jaunās Eiropas” modeļi. Pirmās apakštēmas svarīgākie uzdevumi bija kritiskās domāšanas konceptu apkopošana un izvērtēšana; tās vietas un iespēju noskaidrošana Eiropas intelektuālajā vēsturē, kā arī kritiskās domāšanas metodoloģijas modeļa izstrāde pielietošanai “gadījuma analīzēs”. Otrajā apakštēmā pētnieku interešu ielokā bija kultūras atmiņas pētniecība kā platforma diskusijai par nacionālās identitātes, kultūras un vēstures apziņas saglabāšanu globalizācijas kontekstā, kā arī migrācija Eiropā un “jaunās Eiropas” iespējamo modeļu analīze no kritiskās domāšanas skatpunkta. LU FSI sociologi savukārt veica reemigrantu atgriešanās stratēģiju analīzi, kā arī imigrācijas izraisīto ceļošanas formu, motivāciju, ceļošanas uzvedības un tās sociāli ekonomiskās ietekmes izpēti Latvijā. Krājuma raksti pārstāv dažādas pieejas un metodoloģijas, sniedzot ieskatu vēl nepabeigtos pētījumos, bet tikai to norisē un pirmajos rezultātos.
Critical Thinking, Innovation, Competitiveness and Globalization: Collection of Articles.
Keywords: kritiskā domāšana; critical thinking; globalisation; globalizācija; migrācija; intelektuālā vēsture; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects