Ergonomiskie riski medicīnas iestāžu darbiniekiem un preventīvie pasākumi ergonomisko risku mazināšanai - Matvejevs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2023)
“Ergonomiskie riski medicīnas iestāžu darbiniekiem un preventīvie pasākumi ergonomisko risku mazināšanai”. Darba autors: Eduards Matvejevs. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr. ķīm. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 33 lpp., ietver 8 attēlus, 7 pielikumus, 25 informatīvos avotus. Darbs sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā tiek analizēti un salīdzināti Latvijas un Eiropas statistikas dati par nelaimes gadījumiem darbā, tai skaitā veselības aprūpes nozarē. Tiek apkopoti un analizēti dažādi Latvijas un ārzemju literatūras avoti par ergonomiskiem riskiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem un preventīviem pasākumiem ergonomisko risku mazināšanai. Otrajā daļā tiek aprakstītas pētījuma metodes un darbinieku grupas, kuras tika izvēlētas pētījuma realizēšanai. Trešajā daļā ir iegūto pētījumā rezultātu apkopojums un riska pakāpju noteikšana, kā arī preventīvo pasākumu apraksts, kas palīdzēs mazināt iegūtas riska pakāpes. Sākumā tika veikta darbinieku anonīma anketēšana un darbinieku novērtēšana pēc dažāda veida metodēm. Pēc pētījuma rezultātu apkopošanas tika noteiktas riska pakāpes no I. līdz IV, pētījumi tika veikti izmantojot SGR-A, SGR-B, SGR-C metodes. Riska pakāpes tika novērtētas arī ar NIOSH un RULA metodēm, kur NIOSH metode uzrādīja rekomendējamā limita pārsniegšanu vienai darbinieku grupai, un RULA noteica 4.līmeni, kas nozīmē, ka veicamā darba slodze ir jāmazina nekavējoties. Atslēgas vārdi: fizioterapeiti, medmāsas, aprūpētājas, ergonomiskie riski, medicīnas iestāžu darbinieki.

"Ergonomic risks for employees of medical institutions and preventive measures to reduce ergonomic risks". Author of the qualification work: Eduards Matvejevs. Scientific supervisor: assoc. prof., dr. chemical Ingars Reinholds. The qualification work is presented on 33 pages, includes 8 images, 7 appendices, 25 informational sources. The qualification work consists of 3 parts. The first part is about Latvian and European statistical data on accidents at work analyze, included the healthcare sector. Was analyzed Latvian and foreign literature about ergonomic risks for healthcare workers and preventive measures to reduce ergonomic risks. The second part describes the research methods and the groups of employees who were selected for the research implementation. The third part contains a summary of the results and determination of risk levels, as well as a description of preventive measures that will help reduce the obtained risk levels. At the beginning, an anonymous group of employees was filled out the questionnaire and employees were evaluated according to various methods. After gathering the results of the questionaire, were determined risk levels from I to IV, questionaire results were conducted using KI-A, KI-B, KI-C methods. Risk levels were also assessed by NIOSH and RULA methods, where the NIOSH method showed the recommended weight lifting limit for one group of workers, and RULA determined level 4, which means that the workload should be reduced immediately. Key words: physiotherapists, nurses, caregivers, ergonomic risks, employees of medical institutions.
Ergonomic risks for employees of medical institutions and preventive measures to reduce ergonomic risks
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga); fizioterapeiti; medmāsas; aprūpētājas; ergonomiskie riski; medicīnas iestāžu darbinieki