Oksifluorīdu kompozītu pētījumi - Slišāns, Andris (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā pētīti LU CFI iegūtie oksifluorīdu kompozītmateriālu paraugi. Bija sagaidāms, ka šajos oksifluorīdu materiālos oksīdi veidos borāta stiklveida matricu, kurā noteiktos temperatūras režīmos varētu izveidoties fluorīdu kristāliņi. Lai konstatētu iespējamo kristāliņu veidošanos, tika veikti pētījumi ar struktūrjūtīgām metodēm – elektronu mikroskopu un rentgenstaru difraktometru. Tika veikti pētījumi ar pieciem atšķirīgiem oksifluorīdu materiālu paraugiem, kuri atšķīrās gan pēc sastāva, gan pēc termiskās apstrādes režīmiem. Mērījumos tika izmantots skanējošo elektronu mikroskops (SEM) un rentgenstaru difraktometrs. Pētījumu rezultātā ir analizēta iegūtajos SEM un rentgenstaru difraktometrijas attēlos novērojamās īpatnības. Darbā iegūtā informācija par oksifluorīdu materiāla īpašībām ļaus mērķtiecīgāk turpināt sintezēt oksifluorīdu kompozītmateriālu optimālos sastāvus un temperatūru režīmus, lai iegūtu kontrolējamu izmēru fluorīda kristāliņus oksīdu stiklveida matricā. Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, kurš sastāv no 23 lappusēm pamatteksta ar 19 attēliem.

Samples of oxsyfluoride composite that are obtained in LU CFI have been investigation in Master work. To be expected, that composite materials, consisting of glass matrix with introduced of fluoride crystallites in definite rates of temperature. Investigations have been doing with electron microscope and x-Ray diffraction that establish formation of crystallites. Investigations have been done with five different oxsyfluoride composite samples, which are different with compositions and rates of temperature. In studies have been exploit Scanning Electron Microscope (SEM) and x-Ray diffraction meter. Singularity of SEM and x-Ray diffraction meter pictures is analyzing in result of investigation. Information obtain in work about oxsyfluoride material properties to be continued of determined synthesizing oxsyfluoride composite with optimal composition and rates of temperature, so as obtained fluoride crystallites in glass matrix with controlling dimension. The Master work is written in Latvian language. The amount of work is twenty-three pages of principal text with nineteen pictures.
Investigation of oxifluoride composites
Keywords: Fizika