Vecāku stresa, viņu izmantoto stresa pārvarēšanas stratēģiju un bērnu audzināšanas pieeju saistība. - Birzgale, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kāda pastāv saistība starp vecāku stresu, stresa pārvarēšanas stratēģijām un audzināšanas pieejām. Pētījuma gaitā tika ievākti dati no 37 vecākiem ( 26 mātēm un 11 tēviem). Izlases raksturojums – respondenti vecumā no 18 līdz 46 un vairāk gadiem. Pavisam piedalījās 37 respondenti ( 26 mātes un 11 tēvi). Pētījumā izmantotais instrumentārijs: 1) Alabamas audzināšanas aptauja (The Alabama Parenting Questionarie – Preschool Revision (APQ), Clerkin, Marks, Policaro & Halperin, 2007). Saīsināts variants no 1996.gada. Adaptāciju latviešu valodā veikusi 2006. gadā L. Kalniņa maģistra darba ietvaros. 2) Vecāku stresa indeksa aptauja (Parenting Stress Index (PSI), Abidin,R.R., 1995). Saīsinātā forma. Latviešu valodā adaptējusi Laura Ļebedeva (2001). 3) Stresa pārvarēšanas stratēgiju aptauja (The COPE Inventory, Carveer, Scheier & Weintraub, 1989). Adaptāciju latviešu valodā veikusi 2009. gadā I. Petrova maģistra darba ietvaros. Tika konstatēta saistība starp alkohola lietošanu un bērnu-vecāku disfunkcionālu saskarsmi, jo biežāka ir alkohola lietošana, mazāka un retāka ir pozitīva saskasme vecākiem ar bērnu kā arī, jo vairāk vecāki pielieto miesassodus, jo negatīvāka kļūst saskarsme vecākiem ar bērniem. Sakarība ir arī starp vecāku stresu un audzināšanas pieejām. Jo stress ir mazāks, jo pozitīvākas audzināšanas pieejas vecāki izmanto savu bērnu audzināšanā, kā arī, ja vecāki spēj pozitīvā veidā tikt galā ar stresu, kā piemēram, aktīva stresa pārvarēšana, plānošana, u.c., jo pozitīvākas audzināšanas pieejas pielieto bērnu audzināšanā, kā piemēram, iesaistīšanās, pozitīva audzināšana u.c. Atslēgas vārdi: stress, stresa pārvarēšanas stratēģijas, audzināšanas pieejas, vecāki.

Aim of the study was to investigate relationships between parental stress, stress coping strategies, and the parenting. During the study there where collected data from 37 parents (26 mothers and 11 fathers) Sample characteristics - respondents aged 18 to 46 years and older. The following tools were used in current study: 1) The Alabama Parenting Questionnaire (The Alabama parenting Questionnaire (APQ), Clerkin, Mark, Policaro & Halperin, 2007). Adapted in Latvian by L. Kalnina as part of her Master’s paper in 2006 (Kalnina, 2006). 2) Parenting Stress Index (Parenting Stress Index (PSI, Abidin,R.R., 1995)). Adapted in Latvian by L. Lebedeva 2001. 3) The COPE Inventory (The COPE Inventory, Carveer, Scheier & Weintraub, 1989). Adapted in Latvian by I. Petrova as part of her Master’s paper in 2009 (Petrova, 2009). The relationship was detected between using the alcohol and parent-child dysfunctional communication, the more often parents are using alcohol, the bigger is problem with parent-child communication. And there was found relationship with corporal punishment, so if parents punch or hit child it makes a problems with parent-child communication to. Relationships was found between parental stress and parenting and stress coping strategies. If the there is less stress, then parenting is more positive and coping with stress is more positive, like active coping with stress and planning etc., and the parenting is more positive, like involvement and positive parenting.
Relationships between parental stress, stress coping strategies, and the parenting.
Keywords: Psiholoģija