1,5 – 3 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē, izmantojot kustību rotaļas - Kauliņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba nosaukums: 1,5 – 3 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē, izmantojot kustību rotaļas Darba autore: Līga Kauliņa Zinātniskā vadītāja: dr. paed., doc. Līga Āboltiņa Darba mērķis: Teorētiski izzināt un praksē pārbaudīt 1,5 – 3 gadus vecu bērnu sociālās adaptācijas norisi pirmsskolas izglītības iestādē Darba uzdevumi: 1. Analizēt teorētiskās nostādnes par sociālo adaptāciju. 2. Sniegt 1,5 – 3 gadus vecu bērnu pedagoģiski psiholoģisko raksturojumu. 3. Apzināt 1,5 – 3 gadus vecu bērnu sociālās adaptēšanās kritērijus. 4. Raksturot sociālās adaptācijas sekmēšanas metodes un paņēmienus. 5. Veikt izmēģinājuma darbību 1,5 – 3 gadus vecu bērnu sociālās adaptācijas sekmēšanā. 6. Analizēt iegūtos rezultātus. Tā pirmā nodaļā: Tiek analizēta un pētīta dažādu autoru uzskati par adaptācijas procesu, sociālo adaptāciju. Tiek pētīts un analizēts 1,5 – 3 gadus vecu bērnu pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums. Otrajā nodaļā: Tiek izklāstītas adaptācijas sekmēšanas metodes un paņēmieni, adaptācijas organizācija pirmsskolas izglītības iestādē. Trešajā nodaļā: Izstrādāta un aprobēta kustību rotaļu kopa, analizēti sākuma un beigu iegūtie dati. Darba noslēgumā: Tiek izdarīti secinājumi un izteikti priekšlikumi. Bakalaura darba apjoms: Sastāv no 54 lappusēm, 6 tabulām, 23 attēliem, izmantotiem 30 avotiem latviešu, angļu un krievu valodā, pievienotiem 2 pielikumiem. 3 Atslēgas vārdi: Adaptācija, sociālā adaptācija, kustību rotaļas, 1,5 – 3 gadus veci bērni, kritēriji.

Title of bachelor`s work: The social adaptation of 1.5 to 3 year olds in preschool education institutions by using movement-play The author of the work: Līga Kauliņa Scientific manager: dr. paed., doc. Līga Āboltiņa Purpose of work: To theoretically fond out in practice to check the progress of social adaptation of 1.5-3 years old children in a preschool educational institution Work assignments: 1. Analyze theoretical positions on social adaptation. 2. To provide a pedagogical psychological description of 1.5-3 year old children. 3. To know the criteria of social adaptation of 1.5- 3 year old children. 4. Describing methods and techniques for promoting social adaptation. 5. To carry out a trial activity in promoting the social adaptation of 1.5-3 year old children. 6. Analyze the obtained results. The first chapter: The view of various authours on the adaptation process, social adaptation are analyzed and studied. The pedagocial psychological characteristics of 1.5-3 year old children are studied and analyzed. The second chapter: The methods and techniques of facilitating adaptation, the organization of adaptation in a preschool educational institution are presented. The third chapter: A set of movement toys was developed and tested, the data obtained at the beginning and end were analyzed. Conclusion of work: Conclusions and proposals are made. Scope of bachelor`s work: It consists of 54 pages, 6 tables, 23 images, 30 sources used in Latvian, English and Russian, 2 appendices. Keywords: Adaptation, social adaptation, movement games, 1.5-3 year old children, criteria.
The social adaptation of 1.5 to 3 year olds in preschool education institutions by using movement-play
Keywords: Skolas pedagoģija; adaptācija; sociālā adaptācija; kustību rotaļas; 1,5 – 3 gadus veci bērni; kritēriji