Molekulārās sensibilizācijas profila pret suņiem saistība ar astmas un alerģiska rinīta kontroles rādītājiem - Pape, Karl-Christian (Latvijas Universitāte, 2022)
Izpētes objekts Šis pētījums tika veikts, lai novērtētu suņa alergēnu molekulu sensitizāciju saistību ar astmu un alerģisko rinītu. Pētījuma metodoloģija Tika analizēti dati pacientiem, kuriem veikta ALEX vai ALEX2 paneļa testēšana un iegūts sensitizāciju profils katrai suņa alergēna molekulai (Can f 1, Can f 2, Can f 3, Can f 4, Can f 5 un Can f 6). Iegūtie dati tika analizēti kopā ar pacienta datiem par astmu un alerģisko rinītu. Rezultāti Molekulārā sensitizācija pret Can f 1, Can f 2 un Can f 6 uzrādīja statistiski nozīmīgu ietekmi uz astmas risku, taču, kad tika izslēgta sensitizācija pret citu dzīvnieku epitēliju, tikai Can f 1 un Can f 2 uzrādīja statistiski nozīmīgu ietekmi. Arī pozitīvs sensitizācijas radītājs pret suni uzrādīja statistiski nozīmīgu ietekmi uz astmas risku. Suņa alerģijas komponentes IgE koncentrācija Can f 1 un Can f 3 uzrādīja statistiski nozīmīgu ietekmi uz alerģiskā rinīta smaguma pakāpi. Secinājumi Molekulārajai sensitizācijai pret suņa alergēna molekulām ir ietekme uz astmas risku un alerģiskā rinīta smaguma pakāpi. Atslēgvārdi ALEX, suņa alergēnu molekulas, molekulārā testēšana, astma, alerģisks rinīts.

Subject of research The present study is devoted to assessment of dog allergen molecule sensitization profile and its connection to the presence and control of asthma and severity of allergic rhinitis. Research methodology Data was analysed from patients who underwent ALEX or ALEX2 panel and sensitization profile testing to each dog allergen molecule (Can f 1, Can f 2, Can f 3, Can f 4, Can f 5 and Can f 6). Acquired data then were analysed together with patients’ asthma and allergic rhinitis status. Results Molecular sensitization to Can f 1, Can f 2 and Can f 6 showed statistically significant impact on asthma risk, however when sensitization to other furry animals was excluded only Can f 1 and Can f 2 showed statistically significant impact. Significant influence on asthma risk was also shown by positive sensitization count to dog. Concentration of dog allergy component IgE for Can f 1 and Can f 3 showed statistically significant impact on severity of allergic rhinitis. Conclusions Molecular sensitization to dog allergen molecules does have an impact on asthma risk and severity of allergic rhinitis. Key words ALEX, dog allergen molecules, molecular testing, asthma, allergic rhinitis.
Molecular Sensitization Profile to Dogs in Residents of Latvia and its Connection with Asthma and Allergic Rhinitis
Keywords: Medicīna; ALEX; dog allergen molecules; molecular testing; asthma; allergic rhinitis