Nacionālisma sakralizācija XX gadsimta 20.-30. gadu dievturībā - Plivča, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Nacionālisma sakralizācija XX gadsimta 20.-30. gadu dievturībā”. Tā mērķis ir izpētīt nacionālisma interpretāciju starpkaru perioda dievturībā. Darba tēze ir sekojoša: XX gadsimta 20. un 30. gadu dievturībā ir novērojama nacionālisma ideju sakralizācija. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām un noslēguma. Nodaļās ir risināti šādi jautājumi: nācijas un nacionālisma konceptu apskats, ieskats latviešu nacionālās apziņas tapšanā, dievturības rašanās un pastāvēšana minētajā periodā, dievturības izpratne par nacionālismu kā dievišķi pamatojamu kārtību. Galvenā atziņa, kas radusies darba gaitā: XX gadsimta 20. un 30. gadu dievturi savā mācībā pauž sakralizētu nacionālisma ideoloģiju.

„The Sacralisation of Nationalism in Dievturiba of the 1920s and 1930s." The aim of this research is to analyse the understanding of nationalism in dievturiba, a Latvian neo-pagan movement, during the interwar period. The thesis is as follows: in the 1920s and 1930s the sacralisation of the ideas of nationalism can be observed. The work consists of a preface, three chapters and a conclusion. In the chapters the following topics are included: the review of concepts 'nation' and 'nationalism', the insight of the evolution of the Latvian national awareness, the origins of dievturiba and its existence during the mentioned period, the understanding of nationalism in dievturiba as a divinely based order. The main conclusion of this work: dievturi of the 1920s and 1930s in they doctrine express sacralised ideology of nationalism.
The Sacralisation of Nationalism in Dievturiba of the 1920s and 1930s
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne