Baihua lietojums Lu Sjuņ darbā „A Q patiesā biogrāfija” - Milasēviča, Vendija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Baihua lietojums Lu Sjuņ darbā „A Q patiesā biogrāfija”” mērķis ir baihua, kā modernās ķīniešu literatūras sastāvdaļas un medija starp tautu un literatūru, izpratne Lu Sjuņ darbu vispārīgā un „A Q patiesās biogrāfijas” kontekstā. Darbs sastāv no 3 daļām: baihua; Lu Sjuņ; Lu Sjuņ darbi. To uzdevumi ir: baihua apraksts un tās vēsturiskās, literārās un sociālās funkcijas; Lu Sjuņ biogrāfijas un vēsturisko notikumu mijiedarbība; Lu Sjuņ darbu stils, valoda, revolucionārā un sabiedriskā nozīmība, uzsverot „A Q patieso biogrāfiju”. No bakalaura darbā aprakstītā iespējams secināt, ka baihua ir rakstiskās valodas stils, kam tika piemērotas runātās valodas iezīmes ar mērķi padarīt literatūru vairāk saprotamu masām. Lu Sjuņ kā Ķīnas patriots un savas tautas pazinējs ar literatūras palīdzību sniedz cilvēkiem iespēju redzēt savas nožēlojamās dzīves un rosina tos uz sociālām pārmaiņām. Neskaitot tās, tiek rosināta arī valodas revolūcija, kuras laikā baihua kļūst par literatūras, izglītības un valdības valodu. Darba apjoms ir 43 lappuses un 3 pielikumi.

The purpose of bachelor degree final paper ‘Written Vernacular Chinese in Lu Xun’s ‘The True Story of Ah Q’’ is the building of understanding on baihua as an component of modern Chinese literature and medium between people and literature in Lu Xun’s written works overall as well as in ‘The True story of Ah Q’. This work concists of 3 parts: Baihua, Lu Xun;Works of Lu Xun. Their task being: descrition of baihua and it’s historical, literal and social functions; interaction of Lu Xun’s biography and historical events; style, language, revolutionary and social significance in Lu Xun’s writings, stressing ‘The True Story of Ah Q’. From the writings of this bachelor, it is possible to conclude that baihua is a style of written language, to which there have been added features of spoken language with the aim of making literature more comprehensible to the masses. Lu Xun as China’s patriot and connoisseur of his own people with the help of literature, gives people the opportunity to see their miserable lives and suggests social changes. Except those, there is also a language revolution, when baihua becomes the language of literature, education and government. The paper consists of 43 pages and three attachments.
Written Vernacular Chinese in Lu Xun’s „The True Story of Ah Q”
Keywords: Āzijas studijas; Lu Sjuņ; Baihua; A Q patiesā biogrāfija; Ķīniešu literatūra